NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag verdeeld gesloten. Meevallende cijfers over onder meer de banengroei en fabrieksorders in de Verenigde Staten zorgden voor plussen eerder op de dag, maar beleggers blijven een recessie in de VS vrezen.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent, ofwel 12,76 punten, hoger op 13.057,72 punten. De breed samengestelde S&P 500 sloot onveranderd op 1447,16 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,3 procent, ofwel 6,95 punten, tot 2602,68 punten.

Arbeid

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte donderdag bekend dat circa 336.000 Amerikanen in de achterliggende week een eerste aanvraag hebben ingediend voor een werkloosheidsuitkering. Het cijfer is lager dan verwacht. Analisten rekenden in doorsnee op 345.000 aanvragen.

Verder bleek donderdag dat het aantal geplande ontslagen in de VS fors is gedaald. Het aantal ontslagen is in december met meer dan 39 procent gedaald tot ruim 44.400. In november werden nog meer dan 73.000 ontslagen aangekondigd.

Handel

Meer positief nieuws uit de VS kwam later op de dag toen het Amerikaanse ministerie van Handel bekendmaakte dat de fabrieksorders met 1,5 procent zijn toegenomen in november. Analisten hadden gerekend op een toename van 0,5 procent.

Het ministerie van Handel kwam ook met tegenvallende cijfers. Het aantal nieuwe orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten is in november met 0,1 procent gedaald. Eind december maakte het ministerie nog melding van een stijging van 0,1 procent in november. Analisten waren toen al teleurgesteld in het cijfer. Zij gingen gemiddeld uit van een toename met 2 procent.

Duurzaam

De afgelopen maanden is het aantal orders voor duurzame goederen maand na maand gedaald. Analisten vrezen dat de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt nu ook zijn effect heeft op bestellingen van duurzame producten door bedrijven.

Meer slecht nieuws kwam van de Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM). Aandelen GM stonden 1,5 procent lager op 24 euro nadat de fabrikant bekendmaakte geen groei te verwachten van de autoverkopen dit jaar. GM was daarmee een van de sterkste dalers in de Dow.

State Street

Positief nieuws kwam daarentegen van de financieel dienstverlener State Street. Aandelen van de Amerikaanse dienstverlener stegen met ruim 9 procent tot 86,05 dollar nadat het bedrijf de verwachting uitsprak sterke kwartaalcijfers te publiceren. Het bedrijf was daarmee de grootste stijger in de S&P 500.

Het nieuwe jaar is woensdag zwak gestart met flinke verliezen op Wall Street. De angst voor een recessie in de VS hield de beleggers toen in zijn greep. De koersdalingen ontstonden na een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse industrie. De oplopende olieprijs, die de grens van 100 dollar doorbrak, maakte de vreugde er niet groter op.