AMSTERDAM - De meeste Europese effectenbeurzen waren donderdag somber gestemd. Dat had vooral te maken met de vrees voor de gevolgen van de hoge olieprijs en tegenvallende verkoopcijfers bij Britse detailhandelsconcerns.

Een hogere opening van Wall Street zorgde ervoor dat de stemming op de Europese beurzen in de namiddag licht verbeterde.

De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam sloot 1,10 punt (0,2 procent) lager op 508,67 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, verloor 5,43 punten ofwel 0,8 procent tot 650,05 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen respectievelijk 0,1 en 0,5 procent achteruit. Londen wist de verliezen van eerder op de dag van zich af te schudden en verbeterde 1 procent.

Olie

De olieprijs bereikte woensdagavond voor het eerst in de geschiedenis de 100 dollar door aanhoudende spanningen in Pakistan, oplaaiend geweld in Nigeria en een stijgende vraag naar brandstof als gevolg van koud weer in de Verenigde Staten. Donderdag was de olieprijs gedaald tot iets onder de 100 dollar per vat.

Een hoge olieprijs is voor een breed scala aan bedrijven ongunstig. Oliegerelateerde aandelen profiteerden daarentegen van de opgelopen olieprijs. SBM Offshore werd 2,3 procent duurder en Shell noteerde een plus van 0,6 procent. Total in Parijs en BP in Londen lieten soortgelijke stijgingen zien.

DSG International

De Britse elektronicaketen DSG International, het voormalige Dixons, waarschuwde donderdag voor tegenvallende jaarwinst door een zwakke computerverkoop tijdens de kerstdagen. Het aandeel verloor op de beurs in Londen ongeveer 27 procent. Ook de Britse kledingzaak Next verlaagde de verwachtingen voor dit jaar en verloor 6,8 procent.

Het bericht over de tegenvallende kerstverkopen trok ook andere fondsen mee omlaag. Op de Amsterdamse beurs had vooral producent van navigatiesystemen TomTom last van dit effect. Het aandeel ging 7,2 procent omlaag. Een verklaring van TomTom dat het bedrijf geen tekenen van zwakte ziet op de navigatiemarkt, beperkte het koersverlies enigszins, eerder op de dag stond het aandeel TomTom op een verlies van ruim 9 procent.

Crucell

Op het Damrak wist het biotechnologiebedrijf Crucell zich te onttrekken aan de sombere stemming. De onderneming maakte voor de opening van de beurs een samenwerkingsovereenkomst bekend met de Franse farmaceut Sanofi om een middel te ontwikkelen en op de markt te brengen tegen hondsdolheid.

Het nieuws werd met veel enthousiasme ontvangen. "Sanofi is een grote partner. Een mooie deal", concludeerde Bastiaenen. Het aandeel Crucell schoot 12,4 procent omhoog, goed voor de eerste plek in de MidKap-index.

Akzo Nobel

Het chemieconcern Akzo Nobel was na SBM Offshore de grootste stijger in de AEX met een winst van 1,1 procent. Dat had te maken met een gunstig rapport over het concern van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4738 dollar tegen 1,4735 dollar bij het slot van de aandelenmarkten in Europa woensdag.