LONDEN - De Spaanse bank Santander lijkt geïnteresseerd in een overname van zijn Britse branchegenoot Alliance & Leicester. Volgens de zakenkrant Financial Times voerden de twee banken vorige maand onderhandelingen, die niets opleverden. Santander sluit eventuele vervolggesprekken echter niet uit.

Het bericht uit de Britse zakenkrant leidde woensdag tot een flinke koersstijging van Alliance & Leicester, dat genoteerd staat op de beurs in Londen. De koers van het bankbedrijf stond na een uur handelen ruim 7 procent hoger. Over heel 2007 heeft het aandeel 43 procent van zijn waarde ingeleverd. Dat kwam vooral door angst dat A&L getroffen zou kunnen worden door de kredietcrisis.

Door de koersdaling van vorig jaar zien analisten de Britse bank als mogelijk overnamedoelwit. De besprekingen met Santander liepen vorige maand stuk omdat de Spanjaarden te weinig over zouden hebben voor de Britse bank. Op de beurs heeft Alliance & Leicester een waarde van 2,7 miljard pond (3,6 miljard euro).

Strategie

Een eventuele overname zou goed passen in de strategie van Santander om uit te breiden in Groot-Brittannië. In 2004 nam Santander nog de Britse bank Abbey National over voor 9,5 miljard pond (toen 13,4 miljard euro).

Abbey heeft weinig ondernemers in zijn klantenkring. A&L zou die leemte voor Santander kunnen opvullen. Ongeveer 20 procent van de leningen van de Britse bank is bestemd voor kleine en middelgrote bedrijven.