AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten leken woensdag af te stevenen op een positief begin van 2008. De bekendmaking van een onverwachte krimp van de Amerikaanse verwerkende industrie verpestte echter grondig de sfeer.

Het cijfer versterkt de vrees voor een naderende recessie in de Verenigde Staten. De AEX-hoofdgraadmeter van de beurs in Amsterdam sloot 6 punten (1,2 procent) lager op 511,77 punten.

De MidKap-index voor middelgrote fondsen leverde 1,56 punten (0,2 procent) in en eindigde op 655,48 punten. De FTSE-index in Londen hield de schade beperkt tot 0,6 procent. De DAX in Frankfurt en de CAC-40 in Parijs verloren respectievelijk 1,5 en 1,1 procent.

Laagste stand

De graadmeter van de industriële sector in de VS is in december gedaald tot de laagste stand sinds april 2003, en gaf aan dat de sector is gekrompen. Analisten hadden nog op een lichte groei gerekend. Eerder op de dag lieten de Europese beursindices geen grote veranderingen zien. De handelsvolumes waren laag, net zoals dat de afgelopen handelsdagen het geval was, omdat veel beleggers nog met vakantie zijn.

Aandelen van banken en verzekeraars hielden maandag het hoofd boven water dankzij een overnamegerucht rond de Britse hypotheekbank Alliance & Leicester. Dit aandeel schoot op de Londense beurs ruim 16 procent omhoog. De Spaanse bank Santander zou volgens Britse media de onderneming willen kopen.

Santander

Santander sloot in Madrid 1,4 procent lager. De bank maakt deel uit van het consortium dat vorig jaar ABN Amro overnam. De Italiaanse en Zuid-Amerikaanse activiteiten van de Nederlandse bank gingen voor bijna 20 miljard euro naar Santander.

In Londen kon Barclays meeprofiteren van de overnamespeculaties. Ondanks het negatieve sentiment noteerde het aandeel aan het einde van de handel een plusje van 0,1 procent. Op het Damrak werd Fortis 0,4 procent meer waard. ING daarentegen verloor 2,4 procent. Ook het Franse BNP Paribas (min 1 procent) en het Britse Royal Bank of Scotland (min 1,4 procent) moesten terug.

Vedior

Bij de grote fondsen in Amsterdam deden vooral de uitzendconcerns goede zaken, fondsen die vorig jaar uiterst belabberd hebben gepresteerd. Zo werd Vedior, dat wordt overgenomen door Randstad, 2,3 procent meer waard. Randstad zelf ging 2,1 procent vooruit. Volgens handelaren had dit te maken met de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch, die Randstad van zijn verkooplijst heeft afgehaald. Bij de MidKappers kon uitzender USG meeliften met een 1,2 procent hogere aandelenkoers.

Het staalconcern ArcelorMittal, vorig jaar de grote winnaar onder de AEX-fondsen, moest de winst van eerder op de dag inleveren en noteerde 1,1 procent lager. Ahold was een van de grotere dalers, zonder duidelijke reden. Het aandeel van het supermarktconcern zakte 2,5 procent.

Van der Moolen

De grootste stijger in de MidKap was Van der Moolen met een opvallende koerssprong van 4,2 procent. Het effectenhuis maakte voorbeurs de uitgifte bekend van bijna 1,2 miljoen nieuwe aandelen voor de overname van Curvalue. "Het uitkoopbedrag is gebaseerd op de winstgevendheid van Curvalue in 2006 ten opzichte van zijn winstdoelstellingen", aldus Van der Moolen in een verklaring. "Ze doen het blijkbaar beter dan van te voren afgesproken", concludeerde René Bastiaenen, vermogensbeheer bij Eureffect.

De euro noteerde aan het einde van de handel een stand van 1,4735 dollar. Maandag, de laatste handelsdag van 2007, was de Europese eenheidsmunt bij het scheiden van de aandelenmarkten 1,4715 dollar waard.