SEOUL - De beurzen in Azië zijn 2008 overwegend met koersdalingen begonnen. In Singapore en Zuid-Korea waren de verliezen het grootst na tegenvallende berichten over de economieën daar. De beurs in Australië hield het hoofd met moeite boven water dankzij koersstijgingen van mijnbouwfondsen.

Handelaren houden er rekening mee dat de wereldeconomie dit jaar minder zal groeien dan in 2007. Dat heeft vermoedelijk ook zijn weerslag op diverse Aziatische economieën. De Zuid-Koreaanse minister van Financiën sluit niet uit dat de economie van zijn land dit jaar iets minder krachtig zal presteren. In Singapore is de economie in het vierde kwartaal van vorig jaar voor het eerst sinds 2003 gekrompen.

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul eindigde de Kospi-index de eerste handelsdag met een verlies van 2,3 procent, terwijl Singapore 1,2 procent lager stond. De beurs in Sydney kwam niet verder dan een plus van 0,2 procent. In Tokio was de beurs woensdag nog gesloten in verband met nieuwjaar. Daar wordt vrijdag pas weer gehandeld. De Hang Seng-index in HongKong verloor uiteindelijk 0,9 procent.

De kooplust wordt ook getemperd door de politieke spanningen in Pakistan naar aanleiding van de moord op Benazir Bhutto. Handelaren zijn geneigd het zekere voor het onzekere te nemen en zoeken hun toevlucht in relatief veilige beleggingen.

Op de Pakistaanse beurs zelf stond de belangrijkste index woensdag op een verlies van 0,7 procent. Op 31 december daalde de index al met 4,5 procent. Dat was de eerste handelsdag na de aanslag op de Pakistaanse oppositieleidster.