NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York hebben woensdag aarzelend de weg omhoog weten te vinden, na de forse klappen die ze een dag eerder hadden opgelopen. De handel had een uiterst grillig verloop, maar de belangrijkste indices sloten uiteindelijk wel op winst.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot op een winst van 41,13 punten (0,3 procent) op 13.473,90 punten. De breed samengestelde S&P 500 en de Nasdaq deden het nog iets beter.

De S&P pakte 8,94 punten ofwel 0,6 procent op 1486,59 punten, terwijl de schermenbeurs Nasdaq eindigde op 2671,14, een winst van 18,79 punten (0,7 procent).

Mager

De beleggers hadden dinsdag geen beste dag na een renteverlaging die volgens velen te mager was.

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken verlaagde de rente met een kwart procentpunt in een poging de geldmarkt draaiende houden en zo de economie een impuls te geven. Door de afkoeling van de huizenmarkt en de problemen op de kredietmarkt dreigt de groei minder te worden.

Veel analisten hadden echter liever een forsere renteverlaging gezien. Ook het feit dat de rente voor noodkredieten met 'slechts' een kwart procentpunt omlaag werd gebracht, leidde op Wall Street tot teleurstelling. Met meer dan 2 procent verlies gingen de belangrijkste graadmeters de dag uit.

Centrale banken

Woensdag begonnen de beursgraadmeter de dag nog veelbelovend, na een verrassende actie van vier centrale banken.

De Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank en de centrale banken van Zwitserland en Groot-Brittannië zullen de geldmarkt de komende maand gezamenlijk van grote geldinjecties voorzien. Tot nu toe deden ze dat ook al, maar ieder afzonderlijk.

Nasmaak

Toch bleef onder de beleggers de nare nasmaak aan het rentebesluit overheersen en stonden de indices kort voor het slot van de handel zelfs op verlies.

Daar kwam bij dat de financiële sector weer met vervelend nieuws kwam. Bank of America, de op een na grootste bank van de Verenigde Staten, stelde de beleggers een teleurstellend vierde kwartaal in het vooruitzicht, onder meer door afschrijvingen. De bank verloor 2,7 procent.

SLM

De feestvreugde werd ook verstoord door SLM Corp, een bank met veel studenten als klant. SLM stelde woensdag zijn winstverwachting voor 2008 naar beneden bij.

Die mededeling kostte de bank bijna 11 procent van zijn beurswaarde. Ook in de Dow-Jones waren de financiële instellingen woensdag bepaald niet populair. Citigroup was wederom hekkensluiter en verloor 5,5 procent.

Woningbouw

Toch was het niet overal kommer en kwel. Bedrijven die het moeten hebben van de woningbouw wisten het hoofd wel boven water te houden. Zo boekte Centex Corp een koerswinst van ruim 4 procent. Doe-het-zelfketen Home Depot sloot de dag af met een plus van 0,3 procent.

Onder de stijgers was verder telefoonbedrijf AT&T, dat eerder deze week een royale aandelenterugkoopactie aankondigde en de beleggers bovendien een forse dividendsverhoging in het vooruitzicht stelde.

Het aandeel AT&T won 5,7 procent. Onder de stijgers was verder olieconcern ExxonMobil, dat profiteerde van de opgelopen olieprijs. Ook diverse technologiebedrijven wisten de weg omhoog te vinden.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro weer 1,4705 dollar. De slotstand in Amsterdam was 1,4695 dollar.