AMSTERDAM - De aandelenrally van de afgelopen vier handelsdagen op de Europese beurzen is dinsdag tot staan gekomen.

Beleggers namen een afwachtende houding aan in de aanloop naar het rentebesluit van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, later op de dag.

De AEX, de belangrijkste beursindex in Amsterdam, sloot de dag op 515,49 punten. Dat komt neer op een verlies van 1,35 punt ofwel 0,3 procent. Ook de andere beursgraadmeters lieten lichte dalingen zien. De MidKap, de index voor middelgrote fondsen, verloor 0,59 punt (0,1 procent) op 679,02 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen 0,3 tot 0,5 procent achteruit.

Kwart procentpunt

Beleggers gaan ervan uit dat de Amerikaanse rente met een kwart procentpunt omlaag gaat. Eerder dit jaar ging de Federal Reserve al twee keer over tot een verlaging van het belangrijkste rentetarief. De Fed zei toen te streven naar een gematigde economische groei. Het groeitempo is door de problemen op de hypotheek- en kredietmarkten afgenomen.

In de aanloop naar het rentebesluit was op de beurs in Amsterdam sprake van een verdeeld beeld. De verliezers waren in de meerderheid. Negen fondsen zagen hun koers omhoog gaan. Bierbrouwer Heineken pakte 1 procent en eindigde daarmee bovenaan. Maandag nabeurs lieten Heineken en het Deense Carlsberg weten niet uit te sluiten dat ze hun gezamenlijke bod op de Britse branchegenoot Scottish & Newcastle zullen verhogen. Maar vooralsnog zijn ze niet van plan dat te doen.

TomTom

Wolters Kluwer eindigde met een koerswinst van 0,7 procent. Shell wist zich met moeite onder de stijgers te scharen met een plus van 0,1 procent. TomTom, verreweg de grootste stijger in de AEX dit jaar, stond de gehele dag bovenaan en sloot op een winst van 0,6 procent.

De uitzendconcerns Randstad en Vedior presteerden het slechtst met verliezen van ongeveer 2 procent. Bankverzekeraar Fortis verloor 1,7 procent. Het concern heeft zijn personeelsbestand in New York bij de divisie die zich bezighoudt met kredietproducten ingekrompen van 24 tot tien man wegens de problemen op de kredietmarkten.

BinckBank

De internetbeleggingsbank BinckBank ging aan kop bij de middelgrote fondsen met een koerswinst van 2,7 procent. Het concern meldde voorbeurs dat het 385 miljoen euro heeft opgehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen voor de overname van branchegenoot Alex.

In de aanloop naar het rentebesluit veranderde er op de valutamarkt niet veel. De euro noteerde aan het eind van de dag 1,4709 dollar vergeleken met 1,4710 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen maandag.