AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten sloten maandag in de plus, nadat de toonaangevende beursgraadmeters eerder op de dag rond de slotstanden van afgelopen vrijdag schommelden.

De ogen zijn vooral gericht op het rentebesluit door het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, dinsdag. Beleggers gaan uit van een renteverlaging.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van de beurs in Amsterdam, sloot 3 punten (0,6 procent) hoger op 516,84 punten. De MidKap-index, de graadmeter voor het middensegment, steeg met 5,7 punten (0,9 procent) tot 679,61 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs eindigden 0,2 tot 0,6 procent hoger.

Philips

Op het Damrak trok vooral Philips de aandacht. Het elektronicaconcern is doelwit geworden van twee Amerikaanse activistische aandeelhouders, Jana Partners en D.E. Shaw Group. Naar eigen zeggen houden zij een gezamenlijk belang in Philips van 1,6 procent.

De twee gaan voortaan samen hun standpunten over de bedrijfsprestaties en de kapitaalstructuur van het bedrijf bekendmaken. Het aandeel Philips sloot 3,6 procent hoger, goed voor de eerste plek in de AEX. Berichten van activistische aandeelhouders om meer aandeelhouderswaarde te creëren hebben in het verleden vaker tot grote koersstijgingen geleid.

"Dit soort partijen hebben veel invloed, of het terecht is of niet", merkte Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers op.

SBM Offshore

De toeleverancier voor de olie- en gasindustrie SBM Offshore was de hele dag de grootste daler. Het aandeel sloot 3,6 procent in de min. Handelaren konden geen duidelijke reden aanwijzen voor deze daling. Bij de middelgrote fondsen bungelde Fugro onderaan met een min van 1,4 procent. Voorbeurs kondigde de bodemonderzoeker een kleine overname aan in de Verenigde Staten. Ook heeft het concern twee nieuwe schepen besteld.

Op de beurs in Zürich maakte het Zwitserse bankconcern UBS een ommezwaai van een stevige min tot een plus van 1,4 procent. Voorbeurs maakte de bank bekend nog eens 6,8 miljard euro te moeten afschrijven als gevolg van de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. UBS maakte echter ook melding van een kapitaalinjectie van 7,8 miljard euro. Ook andere Europese banken gingen maandag vooruit. ING en Fortis werden in Amsterdam rond de 1,4 procent meer waard.

Galapagos

Op de lokale markt in Amsterdam maakte het biotechnologiebedrijf Galapagos een sprong van 4,5 procent. De onderneming kondigde voorbeurs een samenwerking aan met het Britse GlaxoSmithKline voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen infectieziekten. Pharming, een ander biotechbedrijf, kon meeprofiteren en schoot ruim 10 procent omhoog.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4710 dollar, vergeleken met 1,4660 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdag. De olieprijs ging de loop van de dag omhoog naar 89,13 dollar per vat.