AMSTERDAM - De Europese effectenmarkten kwamen maandag aan het begin van de handel nauwelijks in beweging.

Beleggers zagen weinig redenen om in aandelen te stappen na het verdeelde slot van Wall Street afgelopen vrijdag. Ook namen zij een afwachtende houding aan in aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit dat dinsdag wordt genomen.

In het eerste handelsuur stond de AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam 0,2 procent hoger op 514,69 punten. De MidKap-index won 0,3 procent op 676,08 punten. Ook de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt schommelden rond de slotstanden van afgelopen vrijdag.

Philips

Het elektronicaconcern Philips was een opvallende stijger bij de hoofdfondsen op het Damrak met een plus van 2,9 procent. Afgelopen weekend werd bekend dat twee Amerikaanse beleggingsmaatschappijen, met een gezamenlijk belang van 1,6 procent in de onderneming, samen willen optrekken. De investeerders Jana Partners en D.E. Shaw Group gaan voortaan samen hun standpunten over de bedrijfsprestaties en de kapitaalstructuur van het bedrijf bekendmaken.

De dalers in de AEX waren maandagochtend in de minderheid. De toeleverancier voor de olie- en gasindustrie SBM Offshore was de grootste daler met een min van 1,5 procent.

UBS

Op de beurs in Zürich noteerde het bankconcern UBS 1 procent lager. De Zwitserse beurs maakte voorbeurs bekend nog eens 6,8 miljard euro te moeten afschrijven als gevolg van de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Tegelijkertijd liet UBS weten voor een bedrag van 7,8 miljard euro aan nieuwe investeringen te hebben aangetrokken.

Ook andere Europese banken verloren maandagochtend terrein. Zo werd Fortis in Amsterdam 1,1 procent minder waard, terwijl Royal Bank of Scotland 1,6 procent achteruit ging.

Op de valutamarkt noteerde de euro op 1,4650 dollar, vergeleken met 1,4660 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdag.