NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen beleefden vrijdag een vrij vlakke handelsdag. Een rapport over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten viel gunstiger uit dan verwacht, maar dat inspireerde beleggers niet om massaal aandelen te kopen. De beurzen gingen uiteindelijk verdeeld het weekend in.

De Dow-Jonesindex, de graadmeter van dertig hoofdfondsen, sloot op een stand van 13.625,58 punten. Dat betekent een winst van 5,69 punten, ofwel 0,04 procent.

De schermenbeurs Nasdaq, die wordt gedomineerd door technologiefondsen, daalde met 2,87 punten (0,1 procent) naar 2706,16 punten. De breed samengestelde S&P 500 eindigde 2,68 punten (0,2 procent) lager op 1504,66 punten.

Banen

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte vrijdag voorbeurs bekend dat het aantal banen in de Verenigde Staten in november met 94.000 is toegenomen vergeleken met een maand eerder.

De banengroei is iets hoger dan de verwachting. Analisten gingen uit van een groei van de werkgelegenheid exclusief de landbouwsector met 90.000 banen.

Werkloosheid

De werkloosheid bleef stabiel op 4,7 procent. Analisten hadden een werkloosheidspercentage van 4,8 procent voorspeld.

Het gemiddelde uurloon nam in november met 0,5 procent toe tot 17,63 dollar. Hier werd gerekend op een toename met 0,3 procent.

Renteverlaging

Hoewel de cijfers de kans verkleinen dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, de rente volgende week zal verlagen, gaan de meeste beleggers nog steeds uit van een renteverlaging met een kwart procentpunt.

"Als de data ongunstiger waren geweest, was de markt misschien gaan rekenen op een renteverlaging met een halve procentpunt", aldus een Amerikaanse analist.

Consumentenvertrouwen

De Universiteit van Michigan kwam vrijdag met teleurstellende cijfers over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

Het vertrouwen van de Amerikaanse consument staat de afgelopen maanden onder druk door de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt en de hoge brandstofprijzen.

Laagste niveau

Het cijfer daalde voor de derde maand op rij en heeft in december het laagste niveau bereikt sinds oktober 2005, toen de orkaan Katrina grote schade aanrichtte in het zuiden van de VS.

De vertrouwensindex kwam deze maand uit op 74,5 tegen 76,1 in november. Analisten rekenden op een daling tot 75,0.

American Express

Aandelen van American Express en Capital One Financial behoorden vrijdag tot de grootste dalers, nadat zakenbanken het advies voor de creditcardmaatschappijen hadden verlaagd.

American Express daalde 5 procent tot 56,58 dollar. Capital One Financial liet een daling zien van 4,8 procent tot 49,90 dollar.

Palm

Verder daalde het aandeel van de Amerikaanse producent van PDA's (palmtops), Palm, met meer dan 11 procent.

Palm waarschuwde donderdag nabeurs dat het bedrijf het laatste kwartaal een nettoverlies moest boeken door een vertraging in de productie.

Boeing

Vliegtuigbouwer Boeing was een van de grotere stijgers in de Dow Jones. Het bedrijf profiteerde van de sterke daling in de olieprijzen. Boeing steeg met 1,5 procent tot 93 dollar.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4658 dollar tegen 1,4655 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdag.