AMSTERDAM - De Postbank BeleggersBarometer is in november met 16 punten gedaald van 124 naar 108 punten, het laagste niveau in meer dan 4 jaar. Dat blijkt vrijdag uit het maandelijkse onderzoek van de Postbank.

Beleggers lijken in de greep van de aanhoudende kredietcrisis en zijn minder hoopvol over de ontwikkeling van de Nederlandse economie, schrijft de Postbank in een persbericht. 40 procent van de particuliere beleggers is van mening dat de economische situatie in Nederland de afgelopen drie maanden is verbeterd, tegenover 45 procent in oktober.

Opvallend is de omslag in de verwachting voor de komende drie maanden. Er zijn nu ongeveer evenveel beleggers die een verbetering van de economie verwachten (33 procent) als een verslechtering (32 procent). Deze situatie kwam in 2003 voor het laatst voor.

Rendement

Nederlandse beleggers geven in het onderzoek aan de kredietcrisis in hun portefeuille te voelen: 40 procent heeft de afgelopen maanden een positief rendement behaald, tegen 70 procent in juli.

Ondanks het gedaalde vertrouwen in de economie denkt 50 procent van de beleggers de komende drie maanden extra geld over te houden naast de maandelijkse uitgaven. In totaal gaat 56 procent van de beleggers die geld overhouden daarvan een deel beleggen.

De maandelijkse Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is gebaseerd op een steekproef onder circa 400 wisselende Nederlandse beleggers.