AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten lieten vrijdag voor de derde achtereenvolgende dag voornamelijk plussen zien.

Het reddingsplan van de Amerikaanse regering om de malaise op de lokale huizenmarkt aan te pakken speelde hierbij mee. De ogen zijn nu gericht op het rentebesluit door het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, volgende week dinsdag. Beleggers gaan uit van een renteverlaging.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van de beurs in Amsterdam, sloot 3 punten (0,6 procent) hoger op 513,59 punten. De MidKap-index, de graadmeter voor het middensegment, steeg met 8,5 punten (1,3 procent) tot 673,85 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs eindigden 0,7 tot 1,1 procent hoger.

Crisis

De afgelopen maanden leidde het gedeeltelijk instorten van de Amerikaanse subprime-markt tot een wereldwijde crisis op de financiële markten en kwam de groei van de Amerikaanse economie onder druk te staan. Het reddingsplan voorziet in het bevriezen van de rente voor een periode van vijf jaar, waardoor mensen met een laag inkomen en weinig onderpand weer wat lucht krijgen. Een nadeel van het gepresenteerde plan is dat de kans op een flinke renteverlaging hiermee afneemt.

Een rapport over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten viel gunstiger uit dan verwacht. Hoewel ook dit cijfer de kans verkleint dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, de rente volgende week zal verlagen, gaan de meeste beleggers nog steeds uit van een renteverlaging met een kwart procentpunt.

Renteverlaging

"Als de data ongunstiger waren geweest, was de markt misschien gaan rekenen op een renteverlaging met een halve procentpunt", aldus een Amerikaanse analist.

Wall Street stond bij het sluiten van de Europese beurs licht in de min. Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten bereikte in december het laagste niveau sinds oktober 2005, toen de orkaan Katrina grote schade aanrichtte in het zuiden van de VS. Dit bleek uit vrijdag gepubliceerde cijfers.

HSBC

Vooral de financiële sector stond er vrijdag rooskleurig voor. Europese banken als HSBC, Royal Bank of Scotland en Barclays waren aanjagers. De banken noteerden 1 tot 2 procent hoger. In Amsterdam lieten Aegon, ING en Fortis soortgelijke koerswinsten zien.

Opvallend bedrijvennieuws is er vrijdag nauwelijks. ABN Amro liet weten dat het de relatie met investeringsfonds Palm Invest beëindigt. De bank wilde hier geen details over kwijt.

ArcelorMittal

ArcelorMittal wil zijn positie op de snelgroeiende Chinese staalmarkt versterken. Het staalconcern biedt 1,7 miljard dollar voor de Chinese branchegenoot China Oriental Group. Het aandeel noteerde 1,7 procent hoger.

De euro noteerde vrijdag rond het slot van de Europese beurzen 1,4651 dollar. Bij het slot van de beurzen op donderdag stond de munt op 1,4660 dollar.