WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush en minister van Financiën Henry Paulson presenteren later op donderdag een plan om te voorkomen dat honderdduizenden Amerikanen hun huis uit worden gezet omdat zij de hypotheekrente niet meer kunnen betalen.

Een golf van executieveilingen van huizen zou een nieuwe slag aan de Amerikaanse economie kunnnen toebrengen.

Bevriezen

Het plan is volgens ingewijden gericht op het bevriezen van de stijgende rente op hypotheken die zijn verstrekt aan mensen met een laag inkomen en weinig onderpand. Deze groep zogeheten subprime-hypotheekbezitters telt ongeveer twee miljoen Amerikaanse huiseigenaren.

De afgelopen maanden leidde het gedeeltelijk instorten van de subprime-markt tot een wereldwijde crisis op de financiële markten en kwam de groei van de Amerikaanse economie onder druk te staan.

Rente

De subprime hypotheken bieden in de eerste paar jaar een laag rentetarief, daarna loopt de rente sterk op. Volgens sommige schattingen zouden de komende tijd een half miljoen Amerikanen hun huis kunnen kwijtraken omdat zij niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Enkele tienduizenden mensen moesten de afgelopen maanden hun huis al vaarwel zeggen.

Paulson

Paulson heeft in overleg met hypotheekverstrekkers, investeerders en andere financiële instellingen een plan uitgewerkt om de rente voor een bepaalde groep subprime-huiseigenaren vijf jaar vast te zetten.

Een andere groep, met een betere kredietwaardigheid zal volgens bronnen worden gestimuleerd om hun lening over te sluiten voor een 'normaal' tarief.

Eerder werden de voorwaarden voor het afsluiten van een 'normale' hypotheek al verruimd. Een andere groep zal moeten terugkeren naar de huurmarkt.

Betalingsachterstand

Het plan zal gelden voor mensen die tussen januari 2005 en juli 2007 een subprime-hypotheek hebben afgesloten. Zij mogen niet meer dan 60 dagen betalingsachterstand hebben en moeten aan kunnen tonen dat zij een hoger rentetarief financiëel niet aankunnen.

Een van de kwesties die Paulson in zijn plan moest ondervangen, is dat hypotheekverstrekkers worden aangeklaagd voor gemiste inkomsten door investeerders die via ingewikkelde constructies in de subprime-hypotheken beleggen.

Ook de financiering van het plan is ingewikkeld. Paulson zou nu willen dat lokale en staatsoverheden in de VS daartoe tijdelijk belastingvrije obligaties mogen uitgeven.

Bush en Paulson houden rond kwart voor acht Nederlandse tijd een toespraak over het plan.