FRANKFURT - De rente in de eurozone blijft zoals verwacht ongewijzigd op 4 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) neemt daarmee een afwachtende houding aan ten aanzien van de oplopende inflatie, de dure euro en een afkoelende Europese economie. Eerder op de dag verlaagde de Bank of England de rente met een kwart procentpunt tot 5,5 procent.

Het belangrijkste rentetarief in de eurozone wordt gehandhaafd op het hoogste niveau in zes jaar. De ECB heeft de rente sinds juni onveranderd gelaten. In september en november zag de ECB nog af van renteverhogingen wegens de onrust op de financiële markten door de kredietcrisis.

Inflatie

Analisten verwachten dat de ECB voorlopig zal afzien van een rentverlaging in verband met de inflatie, die vorige maand 3 procent bereikte, het hoogste niveau in zes jaar. De ECB mikt op een inflatie van net onder de 2 procent.

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet zei in een toelichting op het rentebesluit dat de groei van de eurozone volgend jaar uitkomt tussen de 1,5 en 2,5 procent. Eerder werd gerekend op een expansie met 1,8 tot 2,8 procent. Voor 2007 werden de groeiprognoses licht naar boven bijgesteld, van 2,2 tot 2,8 procent naar 2,4 tot 2,8 procent.

De inflatie neemt dit jaar toe met 2 tot 2,2 procent tegen een in september voorspelde geldontwaarding van 1,9 tot 2,1 procent, aldus Trichet. In 2008 komt de inflatie uit tussen de 2 en 3 procent.

Verder gaf de ECB ook zijn prognoses voor 2009. In dat jaar koelt de economische groei van de eurozone af tot 1,6 à 2,6 procent. De inflatie komt dat jaar uit op 1,2 tot 2,4 procent.