AMSTERDAM - De meeste Europese indices sloegen donderdagmiddag om van een flinke plus naar een vlakke stand.

Dit gebeurde nadat de president van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet tijdens de toelichting op het rentebesluit de inflatierisico's aanstipte. De rente blijft, zoals verwacht, ongewijzigd.

De AEX, hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, sloot 2,63 punten (0,5 procent) hoger op 510,43 punten. De MidKap-index, de graadmeter voor het middensegment, belandde 0,2 procent hoger op 665,34 punten. De graadmeters in Frankfurt en Londen verloren beide 0,1 procent. De beurs in Parijs zakte 0,3 procent.

ECB

Analisten verwachten dat de ECB vanwege de oplopende inflatie voorlopig af zal zien van een renteverlaging. Trichet zei in de toelichting bovendien dat de groei in de Eurozone tussen de 1,5 en 2,5 procent zal uitkomen in plaats van tussen de 1,8 en 2,8 procent.

De effectenbeurzen in New York konden de Europese handel geen steun bieden. De indices openden licht lager na teleurstellende verkoopcijfers van warenhuis Target. Verder zijn Amerikaanse beleggers in afwachting van een plan van president Bush om de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt aan te pakken.

Bank of England

Ook de Bank of England nam donderdag zijn maandelijkse rentebesluit. De Britse centrale bank besloot de rente met een kwart procentpunt te verlagen tot 5,5 procent. Hoewel een renteverlaging meestal goed valt onder beleggers, omdat dit het investeren in aandelen aantrekkelijker maakt, ontvingen de Europese beurzen het besluit niet onverdeeld positief.

"De angst voor een lagere economische groei is blijkbaar groter dan die voor inflatie. De bezorgdheid dat het Verenigd Koninkrijk volgend jaar in een recessie belandt is hierdoor vergroot", aldus analisten van zakenbank Bear Stearns.

TNT

Post- en pakketbezorger TNT was de grootste stijger van de AEX met een plus van 4,4 procent. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken maakte donderdag bekend dat de geplande liberalisering van de postmarkt vanaf 1 januari niet doorgaat. Het besluit doet volgens TNT recht aan de "complexe situatie" die is ontstaan. Het postbedrijf doelt op de verwachte invoering van het minimumloon in Duitsland, waardoor volgens het bedrijf een ongelijk speelveld zal ontstaan.

Ook de Europese banksector stond er donderdag goed voor, dankzij een verhoging van de winstverwachting door de Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS). De overname van onderdelen van ABN Amro zal RBS meer opleveren dan verwacht en ook de aan de kredietcrisis gerelateerde afschrijvingen vielen mee.

Fortis

Op het Damrak behoorden Fortis en ING tot de grootste stijgers met plussen van respectievelijk 2,1 en 1,3 procent. "De Nederlandse banken hebben al aangegeven weinig last te hebben van de hypotheekcrisis in de VS, beleggers beginnen nu te geloven dat ze gelijk hebben", zegt handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. "Aangezien Fortis samen met RBS in een consortium zat om ABN Amro over te nemen, profiteert de bank ook nog eens van het nieuws dat de overname van ABN Amro goed verloopt."

De luchtvaartsector staat donderdag in de belangstelling. Air France-KLM wil het noodlijdende Alitalia overnemen en heeft als eerste stap een niet-bindend bod gedaan op de Italiaanse luchtvaartmaatschappij. Het Duitse Lufthansa liet donderdag weten voorlopig geen bod uit te brengen op Alitalia. Het lijkt erop dat de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Air One wel belangstelling heeft in de landgenoot. Vrijdag verstrijkt de deadline voor niet-bindende biedingen.

Air France-KLM

Beleggers wisten donderdagochtend niet goed om te gaan met het nieuws van Air France-KLM. Het aandeel zakte op de beurs in Parijs na een hogere opening terug tot een verlies van ruim een procent om uiteindelijk weer te stijgen naar een plus van 1,7 procent.

De koers van technisch dienstverlener Imtech schoot donderdagmiddag flink omhoog door overnamespeculaties. Bouwbedrijf BAM zou volgens handelaren overwegen Imtech te kopen. Later zakte het aandeel echter weer wat terug naar een plus van 4 procent, omdat BAM de geruchten ontkende. BAM zelf zakte 1,8 procent.

Euro

De euro noteerde donderdag 1,4645 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag stond de Europese munt nog op 1,4660 dollar.