TOKIO - In navolging van koerswinsten op Wall Street op woensdag, schoten de beursbarometers in Azië donderdag omhoog.

De Japanse Nikkei-index sloot op de hoogste eindstand in vier weken. Vooral banken en chipfabrikanten profiteerden van de positieve stemming. Ook op andere Aziatische beurzen gingen de koersen omhoog.

De Nikkei-index kwam uit op 15.874,08 punten. Een winst van 265,20 punten of te wel 1,7 procent. De Australische All Ordinaries kreeg er 1,4 procent bij op 6660,5 punten. In Seoul sloot de Kospi-inex met een winst van 0,8 procnet op 1953,17 punten en de Hang Seng-index in Hongkong stond anderhalf uur voor sluiting op een winst van 0,9 procent.

Advantest

In Japan kreeg chipfabrikant Advantest er 7,1 procent bij, in navolging van de winst die het Amerikaanse Intel woensdag boekte. Ook de financiële sector zat er overwegend warmpjes bij. Mitzuho Financial Group sloot op een winst van 5,5 procent.

In Australië waren het vooral bedrijven die banden hebben met de Amerikaanse economie die winsten boekten. Ook de mijnfondsen wisten de matige resultaten van afgelopen dagen achter zich te laten. BHP Billiton won 1,6 procent.