NEW YORK - Wall Street liet woensdag een behoorlijk herstel zien, na twee handelsdagen van koersdalingen. Beleggers voelden zich vooral gesterkt door meevallende macrocijfers, waaronder dat over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Ook speculaties over een renteverlaging in de Verenigde Staten droegen bij aan het positieve sentiment.

De Dow-Jonesindex, de graadmeter van dertig hoofdfondsen, sloot op een stand van 13.444,96 punten. Dat betekent een winst van 196,23 punten, ofwel 1,5 procent. De schermenbeurs Nasdaq, die wordt gedomineerd door technologiefondsen, steeg met 46,53 punten (1,8 procent) naar 2666,36 punten.

De breed samengestelde S&P 500 eindigde 22,22 punten (1,5 procent) hoger op 1485,01 punten. Maandag en dinsdag gingen de graadmeters nog omlaag, vooral door aanhoudende zorgen over de gevolgen van de verslechterende huizenmarkt en de kredietcrisis op de Amerikaanse economie.

Banen

Woensdag werden beleggers echter getrakteerd op vooral meevallend nieuws. Zo werd bekend dat het aantal banen in de private sector in de VS in november met 189.000 groeide. Dat cijfer pakte veel beter uit dan analisten hadden verwacht.

Die mikten gemiddeld op een groei met 50.000 banen. Verder bleek dat de arbeidsproductiviteit in het derde kwartaal met 6,3 procent is toegenomen. Ook dat was boven de verwachting van analisten.

Fabrieksorders

Daarnaast werd bekend dat de Amerikaanse fabrieksorders in oktober onverwachts met 0,5 procent zijn gestegen. Analisten waren ervan uit gegaan dat het cijfer onveranderd zou zijn. Een minpuntje op het macro-economische vlak was de dienstensector.

De ISM-index van het instituut van inkoopmanagers is vorige maand minder hard gegroeid dan verwacht. Het cijfer kwam uit op 54,1 punten, waar economen rekening hielden met een stand van 55 punten.

Microsoft

Vooral technologieaandelen en financiële waarden waren gevraagd. Softwaregigant Microsoft herstelde 5,1 procent, terwijl chipreus Intel 3,5 procent klom. De financials, fondsen die de laatste dagen in de hoek zaten waar de klappen vielen, waren in trek na positief nieuws van American International Group (AIG), 's werelds grootste verzekeraar.

Het concern liet weten dat de gevolgen van de kredietcrisis te overzien waren. Het aandeel AIG werd 5 procent meer waard, waarmee het op de eerste plek in de Dow stond. Dinsdag verloor AIG ruim 2 procent waarmee het tot de sterkere dalers behoorde.

Kredietmarkten

Toch waren de zorgen over de problemen op de kredietmarkten nog niet volledig naar de achtergrond verdwenen. Dat kwam door de kredietbeoordelaar Moody's die woensdag waarschuwde dat de financiële risico's bij de hypotheekverzekeraar MBIA groter zijn dan eerder werd gedacht.

"Het nieuws over MBIA betekent dat er nog steeds zorgen zijn over de kredietcrisis. Dit soort berichten herinnert mensen eraan dat er mogelijk nog meer slecht nieuws aan zit te komen", aldus een handelaar op Wall Street. Het aandeel MBIA maakte woensdag een smak van 16 procent.

De hypotheekverstrekker Fannie Mae wist de koersverliezen van eerder op de dag van zich af te schudden en noteerde bij het slot een plus van 2,7 procent. Het concern gaat vanaf volgend jaar minder kwartaaldividend uitkeren.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4605 dollar tegen 1,4660 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag.