AMSTERDAM - Een gunstig banenrapport uit de Verenigde Staten versterkte woensdag de toch al opgewekte stemming op de Europese beurzen.

Beleggers zijn minder ongerust dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt. De aandelenmarkten toonden een sterk herstel van de verliezen op de voorgaande handelsdag.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van de beurs in Amsterdam, sloot 2,1 procent hoger op 507,80 punten. De MidKap-index, de graadmeter voor het middensegment, steeg 1,8 procent tot 664,37 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen stegen 1,7 tot 2,8 procent.

Het aantal banen in de private sector in de VS groeide in november met 189.000. Dat was boven de verwachting van analisten die op een toename van 50.000 banen hadden gerekend. Het banenrapport van woensdag is de opmaat tot nog belangrijkere arbeidsmarktcijfers komende vrijdag.

Arbeid

Verder bleek dat de arbeidsproductiviteit over het derde kwartaal naar boven is bijgesteld. Ook viel de orderontvangst van de Amerikaanse verwerkende industrie in oktober hoger uit dan verwacht. Daar stond tegenover dat de groei van de belangrijke dienstensector licht tegenviel.

Oliegerelateerde aandelen waren op de Europese beurzen in trek. Het oliekartel OPEC heeft laten weten voorlopig de oliekraan niet verder open te draaien. De bekendmaking deed de olieprijs stijgen. Shell steeg 2,4 procent.

SBM Offshore

Toeleverancier SBM Offshore was met 5,8 procent de winnaar in de AEX. Het bedrijf maakte bekend dat het goede kans maakt een contract ter waarde van 1,2 miljard dollar binnen te halen. Total ging in Parijs met 2,8 procent vooruit en BP steeg in Londen met 3,6 procent.

De chipmachinefabrikant ASML was ook gewild bij beleggers na gunstige berichten over stijgende prijzen van geheugenchips. Het aandeel werd 3,9 procent duurder. Op de Duitse beurs maakte chipproducent Infineon een koerssprong van 8,4 procent.

TomTom

TomTom stond op het Damrak 3,7 procent hoger, nadat het dinsdag bijna 6 procent was gedaald. De maker van navigatiesystemen maakte voorbeurs bekend samen met Google Maps adresgegevens van bedrijven gemakkelijker toegankelijk te maken voor TomTom-gebruikers.

De uitzenders Randstad en Vedior gingen respectievelijk met met 1,8 procent en 1,4 procent naar beneden. Randstad heeft een belang van ruim 10 procent genomen in Vedior. Het uitzendbedrijf bracht maandag een vriendelijk bod uit op dit concern, deels in contanten en deels in aandelen.

Fed

De markt verwacht nog steeds dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, tot een verdere verlaging van de rente overgaat. Op basis van het banenrapport dat woensdag werd gepubliceerd, wordt de kans kleiner dat de rente met 50 basispunten naar beneden gaat.

De euro stond bij het sluiten van de beurs woensdag op 1,4661 dollar tegen 1,4670 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.