LONDEN - De Britse hypotheekverstrekker Northern Rock wordt mogelijk genationaliseerd als een overname van de in financiële moeilijkheden verkerende bank niet lukt. Dat meldde de Britse krant The Daily Telegraph woensdag.

Volgens de krant praat de Britse regering met de oppositie om haar steun te krijgen voor een nationaliseringswet. De overheid zou wel de voorkeur geven aan een overname van Northern Rock door een private koper.

Geïnteresseerde partijen moeten voor het einde van de week een bod indienen. Vorige week spraken de regering en Northern Rock hun voorkeur uit voor een overname door een consortium onder leiding van Virgin Group van de zakenman Richard Branson.

Noodkrediet

Northern Rock moest in september bij de Britse centrale bank noodkrediet aanvragen omdat de bank door de kredietcrisis aan onvoldoende geld kon komen om zijn activiteiten door te zetten. Dat nieuws leidde tot lange rijen van bezorgde klanten die hun spaargeld wilden ophalen, iets dat al tientallen jaren niet meer was voorgekomen in Groot-Brittannië.

De Bank of England heeft Northern Rock ongeveer 29 miljard pond sterling (40 miljard euro) geleend.