NEW YORK - De beleggers op Wall Street zagen dinsdag maar weinig redenen om in aandelen te stappen. Het sentiment werd vooral gedrukt door een reeks lagere beleggingsadviezen in de bankensector.

Ook staken zorgen over de kredietcrisis opnieuw de kop op door uitspraken van een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Met nog ongeveer een half uur handel te gaan stond de Dow-Jonesindex op een stand van 13.281 punten, een verlies van 0,3 procent. De schermenbeurs Nasdaq zakte 0,4 procent tot 2626 punten, terwijl de breed samengestelde S&P 500 0,4 procent daalde tot 1467 punten.

Ministerie

Volgens een functionaris van het ministerie van Financiën kan het herstel van het vertrouwen in de financiële markten nog lang gaan duren. Een analist van zakenbank Punk Ziegel gaf lagere beleggingsadviezen voor Bear Stearns, Goldman Sachs en Lehman Brothers, terwijl JPMorgan Chase ook met afwaarderingen kwam voor een aantal zakenbanken.

Goldman verloor 3,9 procent en Merrill Lynch daalde 3 procent. Bear Stearns zakte 4,7 procent en Lehman stond 3,2 procent in de min. American International Group (AIG), 's werelds grootste verzekeraar, leverde de grootste negatieve bijdrage aan de Dow met een verlies van 2,3 procent.

Kredietcrisis

"Het grootste probleem voor de aandelenmarkten is de kredietcrisis. De rest is allemaal bijzaak. Zouden de problemen op de kredietmarkten er niet zijn, dan zouden we niet praten over een recessie en zouden we ons geen zorgen maken over de bedrijfswinsten", zei een handelaar in New York.

Naast de financials moesten ook olie-gerelateerde waarden het dinsdag ontgelden. Dat had te maken met een scherpe daling van de prijs van ruwe olie door afgenomen politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.

Olie

De prijs van een vat olie daalde dinsdag met 1,1 procent tot 88,35 dollar. Oliemaatschappij ExxonMobil verloor 0,6 procent, terwijl branchegenoot Chevron 1 procent zakte.

Medicijnenfabrikant Merck wist een deel van het verlies van eerder op de dag in te lopen, maar noteerde nog wel 0,2 procent lager. Het concern gaf dinsdag een winstprognose voor volgend jaar die iets lager was dan de verwachtingen van analisten.

Dell

De computerproducent Dell verloor 0,2 procent. Aanvankelijk reageerden beleggers positief op het nieuws dat het concern toestemming heeft gekregen van het bestuur voor een aandeleninkoopprogramma van 10 miljard dollar.

Op het macro-economische vlak zijn beleggers in afwachting van belangrijke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt aanstaande vrijdag. Mogelijk geven deze meer duidelijkheid over het toekomstige rentebeleid van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed.

Speculaties

Vorige week gingen de beursgraadmeters op Wall Street in een stevig tempo omhoog door speculaties over een verdere verlaging van de rente. Economen zijn er nog niet over uit of de rente met 25 of 50 basispunten zal worden verlaagd.

"Veel mensen gaan uit van een half procentpunt. Dat zou de aandelenmarkten wel steun bieden", aldus een handelaar.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4755 dollar, onveranderd ten opzichte van de stand bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.