AMSTERDAM - De financiële sector trok dinsdag een zware wissel op de Europese beurzen. Beleggers waren weer in de ban van hernieuwde zorgen over de kredietcrisis en de winstvooruitzichten van bedrijven.

Op het Damrak onttrok Spyker Cars zich in Amsterdam aan de malaise. Het aandeel schoot bijna 58 procent omhoog, nadat bekend was geworden dat het gesprekken voert met mogelijke investeerders.

De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, sloot 1,1 procent, ofwel 5,36 punten, lager op 497,52 punten. De MidKap-index, de graadmeter voor het middensegment, daalde met 2,4 procent tot 652,72 punten. Londen en Parijs verloren respectievelijk 1,1 en 1,5 procent. De DAX in Frankfurt beperkte de schade tot een min van 0,4 procent.

TomTom

De grootste daler in de AEX was de producent van navigatieapparatuur TomTom met een min van 5,9 procent. Dat had te maken met onvrede over het verwaterende effect op het aandeel door een aandelenuitgifte. Het bedrijf wil daarmee de overname van Tele Atlas, een fabrikant van digitale kaarten, financieren.

Enkele banken verlaagden dinsdag de winstverwachtingen voor branchegenoten als gevolg van de voortdurende problemen op de kredietmarkt, waaronder de Amerikaanse zakenbank JP Morgan. De financiële sector had er in heel Europa last van. Bij de hoofdfondsen in Amsterdam verloren ING en Fortis respectievelijk 1,1 procent en 1,3 procent. Aegon werd 0,4 procent minder waard.

ArcelorMittal

Staalconcern ArcelorMittal kreeg een zet omlaag met 3,9 procent. Het concern meldde dinsdag dat Joseph Kinsch in mei volgend jaar opstapt als voorzitter van de board van 's werelds grootste staalconcern.

Volgens handelaren heeft de koersdaling ook te maken met verslechterde vooruitzichten voor de grondstofprijzen en een winstdaling van de Duitse branchegenoot ThyssenKrupp over het afgelopen boekjaar. In Frankfurt moest ThyssenKrupp 5,5 procent prijsgeven.

Spyker Cars

De handel in het aandeel Spyker Cars werd tijdelijk stilgelegd. De producent van sportwagens voert gesprekken met een groot aantal investeerders met het oog op de voorgenomen herfinanciering van de onderneming. Met een daarvan is een intentieverklaring getekend. Het aandeel Spyker schoot als een raket omhoog en sloot op 4,34 euro.

In de MidKap-index behoorden baggeraar Boskalis en printerfabrikant Océ tot de sterkste dalers met verliezen van bijna 7 procent. Een duidelijke reden voor deze koersdalingen was niet voorhanden. Van der Moolen moest 4,5 procent prijsgeven. De effectenhandelaar neemt een last van 40 miljoen euro in verband met de verkoop van de Amerikaanse specialisten-activiteiten aan Lehman Brothers.

Euro

De euro noteerde aan het einde van de Europese handel 1,4755 dollar tegen 1,4670 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag.