AMSTERDAM - Effectenhuis Van der Moolen verkoopt zijn Amerikaanse specialisten-activiteiten, NYSE Specialist Book, aan de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. De twee partijen hebben daarover een overeenkomst gesloten. Financiële gegevens zijn niet bekendgemaakt.

Het effectenhuis maakte verder bekend dat het bedrijf een last moet nemen in het vierde kwartaal van 40 miljoen euro op de verkochte specialisten-activiteiten. Het bedrag is exclusief kosten voor onder meer herstructurering.

"Deze overeenkomst betekent het einde van een tijdperk voor ons bedrijf, maar zeker niet het einde van onze activiteiten in de Verenigde Staten", aldus Richard den Drijver, bestuursvoorzitter van Van der Moolen.

Van der Moolen verwacht de transactie op 10 december af te ronden, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend. Het Nederlandse effectenhuis zette de activiteiten van specialisten die transacties tot stand brengen tussen kopers en verkopers van bepaalde aandelen onlangs in de etalage. De 'normale' handelsactiviteten maken geen deel uit van de verkoop.