TOKIO - De beurs in Tokio is dinsdag lager gesloten, in navolging van Wall Street.

De afzwakkende groei van de Amerikaanse economie hield de beleggers weer in zijn greep. De stijgende koers van de yen deed de aandelen ook geen goed. Onder de verliezers in de Japanse hoofdstad waren vooral scheepvaartbedrijven.

De Nikkei-index van 225 fondsen ging de dag uit op 15.480,19 punten, een verlies van 148,78 punten ofwel 1 procent. De beurs in Sydney hield de schade beperkt tot min 0,1 procent. In Seoul was de stemming beter, daar eindigde de Kospi-index 0,8 procent hoger. De Hang-Sengindex in Hongkong sloot op een winst van 0,8 procent.

Toyota

De magere vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zetten onder meer Japanse exporteurs op verlies, zoals Toyota, dat 1 procent inleverde. Als de Amerikaanse economie afzwakt, zal ook de vraag naar producten uit het buitenland minder worden. De koersstijging van de yen werkt evenmin in het voordeel van exporteurs.

Op de beurzen in het Verre Oosten doken ook financiële waarden in de min. Zo verloor het Japanse Mizuho Financial 0,8 procent en daalde het Zuid-Koreaanse Shinhan Financial 2,3 procent. Door een daling van de metaalprijzen gingen de koersen van mijnbouwbedrijven omlaag.