WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson wil nog deze week een plan bekendmaken om te voorkomen dat duizenden Amerikanen hun huis worden uitgezet omdat ze de hypotheekrente niet meer kunnen aflossen.

Het plan behelst het bevriezen van snel stijgende hypotheekrentes op hypotheken die zijn verstrekt aan mensen met weinig onderpand of een riskante kredietgeschiedenis. Deze groep zogeheten subprime-hypotheekbezitters telt ongeveer twee miljoen Amerikaanse huiseigenaren.

Subprime-hypotheken bieden vaak de eerste twee of drie jaar een laag rentetarief. Daarna loopt het rentetarief sterk op, waardoor de maandlasten flink oplopen.

Vastzetten

Paulson wil nu de rentetarieven van een bepaalde groep subprime-huiseigenaren gaan vastzetten om te voorkomen dat ze niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Het gaat hierbij enkel om huizenbezitters die zich wel het instaptarief konden veroorloven, maar niet het hogere aangepaste rentetarief.

Andere subprime-hypotheekbezitters komen niet in aanmerking voor de regeling. Volgens cijfers van UBS gaat de komende twee jaar elke maand voor ongeveer 100.000 hypotheken in de VS een hoger rentetarief gelden.

Om het plan te financieren, wil Paulson dat lokale en staatsoverheden in de Verenigde Staten tijdelijk belastingvrije obligaties mogen uitgeven. Volgens Paulson zullen de definitieve plannen binnen een paar dagen worden ontvouwd.