AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen gingen maandag steeds verder omlaag.

Dat had vooral te maken met een negatieve opening van Wall Street. Op het Damrak was de stemming vrijwel de gehele dag negatief. "Er is over het algemeen weinig goed nieuws dat beleggers kan motiveren in aandelen te stappen", aldus Michel van der Stee, vermogensbeheerder bij Van Lanschot.

De AEX-index, de graadmeter van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, sloot de handel met een verlies van 4,7 punten (0,9 procent) op 502,88 punten. De MidKap-index, de graadmeter voor het middensegment daalde 5,7 punten, oftewel 0,9 procent tot 668,46 punten. De indices in Parijs, Frankfurt en Londen eindigden tussen de 0,4 en 0,7 procent in de min.

Randstad

Vedior en Randstad waren maandag de hele dag al blikvangers op het Damrak. De twee uitzendconcerns sloten maandag een voorwaardelijke overeenkomst over een fusie. Randstad brengt een bod uit in contanten en aandelen. Vedior steeg 7,7 procent tot 18,30 euro. Randstad kreeg een koersval te verwerken van 10,6 procent tot 28,99 euro. Het voorlopige bod van Randstad op Vedior bedraagt tegen de meest recente aandelenkoers 19,01 euro per aandeel, hetgeen neerkomt op ongeveer 3,3 miljard euro in totaal.

Op Wall Street werd de stemming gedrukt door een belangrijk macrocijfer, de inkoopmanagersindex (ISM) voor de verwerkende verwerkende industrie in de Verenigde Staten. Deze index is in november voor de vijfde achtereenvolgende maand gedaald.

TomTom

TomTom was na Randstad met een verlies van 3,3 procent de sterkste daler bij de hoofdfondsen. De maker van navigatiesystemen meldde maandagochtend in Brazilië producten te gaan verkopen. Verder meldde TomTom vlak nabeurs dat het nieuwe aandelen uitgeeft om de overname van Tele Atlas te financieren.

Op de beurs in Parijs was het Franse media- en telecomconcern Vivendi met een winst van 1 procent een van de koplopers in de CAC 40, de Franse hoofdgraadmeter. Het aandeel was gewild, na het nieuws dat Vivendi's videospelletjestak gaat fuseren met het Amerikaanse Activision. Dat bedrijf is bekend van kaskrakers als 'Call of Duty' en 'Guitar Hero'. Vivendi krijgt een belang van 52 procent in het nieuwe bedrijf.

Londen

In Londen trok een ander mediaconcern de aandacht. Het Britse Reclame- en marketingbureau WPP heeft een deal met de Amerikaanse computerfabrikant Dell gesloten. WPP boekte een koerswinst van 1 procent.

Beleggers kijken maandag verder uit naar een plan dat de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson gaat presenteren om de verzwakte huizenmarkt in de Verenigde Staten uit het slop te trekken. Ook zijn ze benieuwd wat voor rentebesluiten de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England later deze week zullen nemen.

De euro stond maandagmiddag op 1,4668 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag was de munt 1,4695 waard.