NEW YORK - De beursgraadmeters in New York zijn maandag lager gesloten. Een ietwat tegenvallend macrocijfer werd kort na de opening van de beurs bekendgemaakt.

Belangrijk nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt zorgde in de middaghandel even voor een kleine opleving, maar vervolgens daalden de beurzen weer. Beleggers blijven zich zorgen maken over de Amerikaanse economie.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen eindigde met een verlies van 57,15 punten (0,4 procent) op 13.314,57 punten. De schermenbeurs Nasdaq verloor 23,83 punten oftewel 0,9 procent tot 2637,13 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 8,72 punten (0,6 procent) omlaag tot 1472,42 punten.

Het Institute of Supply Managers maakte bekend dat de inkoopmanagersindex (ISM) voor de verwerkende industrie in de Verenigde Staten in november is gedaald tot 50,8 punten.

Analisten

De afzwakking van de groei viel volgens analisten mee. Zij hadden een stand verwacht van 50,5 punten. In oktober stond de index nog op 50,9 punten. Als de ISM-index boven de 50 punten uitkomt, betekent dit dat de sector is gegroeid. Een stand onder de 50 punten geeft krimp aan. De indices gingen iets omlaag na de bekendmaking van het cijfer.

Aandelen van industriële concerns daalden na de cijfers. Zo liet General Electric een daling zien van 3,7 procent.

Huizenmarkt

Minister Henry Paulson van financiën deed maandag belangrijke uitspraken over de getergde Amerikaanse huizenmarkt. Hij zei nog deze week een plan bekend te maken om te voorkomen dat duizenden Amerikanen hun huis worden uitgezet omdat ze de hypotheekrente niet meer kunnen betalen.

Het plan van Paulson behelst het bevriezen van snel stijgende hypotheekrentes op hypotheken die zijn verstrekt aan mensen met weinig onderpand of een riskante kredietgeschiedenis. Deze groep zogeheten subprime-hypotheekbezitters telt ongeveer twee miljoen Amerikaanse huiseigenaren. "Mensen hebben gemengde gevoelens bij de plannen", zei een vermogensbeheerder.

"Sommige mensen denken dat er niet moet worden gerommeld met de vrije markt. Maar het is positief dat er wordt geprobeerd de dingen weer op hun plaats te krijgen."

Paulson zei later in een interview met Bloomberg Television dat hij verwachtte voor het eind van de week iets aan te kunnen kondigen.

Aandelen

De aandelen van financiële dienstverleners daalden maandag nadat Deutsche Bank de winstverwachting voor 2008 had verlaagd voor vijf Amerikaanse zakenbanken, waaronder Bear Stearns, Lehman Brothers en Morgan Stanley. De zakenbanken lieten een daling zien van rond de 1 procent.

Opvallend was verder het aandeel Activision, dat een koerssprong maakte van ruim 15 procent. De ontwikkelaars van de populaire computerspellen 'World of Warcraft' en 'Call of Duty' gaan fuseren tot 's werelds grootste producent van videogames. Het Franse Vivendi Games wordt samengevoegd met het Amerikaanse Activision tot een nieuw bedrijf genaamd Activision Blizzard.

Euro

De euro noteerde een stand van 1,4664 dollar. Bij het slot van de handel in Europa was de euro 1,4668 dollar waard.