Dollar zakt verder weg

AMSTERDAM - De euro is de grens van 1,50 dollar verder genaderd. De Europese munt piekte vrijdag op 1,4966 dollar, een niveau dat nog nooit eerder is bereikt. Daarna zakte de munt terug tot onder de 1,4822 dollar.

De dollar staat al maanden onder een neerwaartse druk, en de laatste weken neemt die druk alleen maar toe. Het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten, de Fed, voerde dit najaar al twee renteverlagingen door. Dat maakte de dollar minder aantrekkelijk voor beleggers.

Analisten verwachten dat de Fed nog dit jaar de rente opnieuw verlaagt in een poging de Amerikaanse economie te stimuleren. Onder invloed van de kredietcrisis, waarvan de bron ligt op de Amerikaanse hypotheekmarkt, zwakt de groei van economie in de Verenigde Staten af. Onderliggend probleem van de zwakke dollar is het al jaren oplopende handelstekort van de Verenigde Staten.

Export

Van verscheidene kanten is de afgelopen tijd zorg uitgesproken over de zwakke dollar. Onder meer de Europese export zou kunnen lijden onder de relatief hoge stand van de euro, omdat Europese producten voor landen buiten de eurozone duurder worden.

President Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank liet vrijdag weten niet gecharmeerd te zijn van "ruwe" veranderingen van valutawisselkoersen. "Abrupte en scherpe" bewegingen van de koersen zijn niet goed voor de groei van de wereldeconomie, aldus Trichet.

Ruw

Trichet gebruikte de term "ruw" eerder in 2004, toen er sprake was van mogelijke interventies door de ECB om de hoge koers van de euro te corrigeren. Toen ondernam het ECB overigens geen actie. Trichet voegde nog toe dat hij de recente opmerking van de Amerikaanse minister van Handel, Henry Paulson, over de dollar "zeer waardeerde".

Paulson liet eerder deze week weten dat een sterke dollar ook in het belang van de VS is. Verscheidene analisten hebben eerder opgemerkt dat Washington in het geheel niet met de waardevermindering van de dollar in zijn maag zat, omdat dit goed voor de Amerikaanse export zou zijn.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie