Europese beurzen met winst in weekeinde

AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn vrijdag met winst het weekeinde ingegaan. De graadmeters bouwden hun winsten verder uit na een hogere opening op Wall Street. Vooral financiële fondsen en farmaceuten waren in trek op een vrij rustige handelsdag in Europa.

De AEX-index, de graadmeter van hoofdfondsen in Amsterdam, sloot met een winst van 7,54 punten (1,6 procent) op 492,47 punten. De MidKap-index steeg met 14,75 punten ofwel 2,4 procent tot 640,14 punten. De graadmeters in Parijs en Londen wonnen 1,9 en 1,7 procent, terwijl de DAX in Frankfurt wat achterbleef met een winst van 0,6 procent.

De omzetten in Europa waren relatief laag vanwege de halve handelsdag op Wall Street. Donderdag waren de Amerikaanse beurzen gesloten wegens de viering van Thanksgiving.

Hagemeyer

Handelshuis Hagemeyer was met een koerswinst van 2 procent tot 4,68 euro een sterke stijger in de hoofdindex. Hagemeyer maakte vrijdag bekend het verhoogde overnamebod van de Franse branchegenoot Rexel te accepteren. Het bod van Rexel komt neer op 4,85 euro per aandeel in contanten en waardeert Hagemeyer op circa 3,1 miljard euro.

De Franse krant Les Echos berichtte dat de Franse verzekeraar AXA op land-en branchegenoot CNP Assurances aast. Dat vonden beleggers een goed teken en daar profiteerde de hele financiële sector in Europa van. CNP Assurances schoot op de beurs in Parijs met 1 procent omhoog en AXA won 4,3 procent. In de AEX was Fortis met 4,7 procent de sterkste stijger van de zwaarwegende financiële waarden. Aegon en ING wonnen 2,7 procent en 3,5 procent.

Philips

Elektronicaconcern Philips stond met een plus van 4,7 procent hoog in de AEX. Volgens handelaren profiteerde het fonds van een donderdag door de Tweede Kamer goedgekeurde wetswijziging die het fiscaal aantrekkelijker maakt om eigen aandelen in te kopen. Philips is bezig met een omvangrijk aandeleninkoopprogramma.

De farma- en biotechnologiesector was net als donderdag erg gewild op de Europese beursvloeren. In Londen won de Britse farmaceut GlaxoSmithKline 1,4 procent en in Parijs steeg Sanofi-Aventis met 2 procent. In Amsterdam maakte Fornix BioSciences een koerssprong van 9,9 procent. Zakenbank SNS Securities verhoogde zijn beleggingsadvies voor het biotechnologiebedrijf.

Antonov

De producent van automatische versnellingsbakken Antonov kelderde op de lokale markt met 16,5 procent, vanwege het nieuws dat het bedrijf de samenwerking met de Chinese autofabrikant Geely heeft stopgezet. De reden is dat de Chinezen volgens Antonov hun financiële en andere contractuele verplichtingen niet nakwamen.

Beleggers hielden vrijdag de ontwikkelingen in de Amerikaanse detailhandel scherp in de gaten. De dag na Thanksgiving, bekend als 'Black Friday', barst in de Verenigde Staten traditioneel het koopseizoen los in aanloop naar de kerstdagen. Het is in de VS een van de drukste winkeldagen van het jaar. Beleggers hopen meer duidelijkheid te krijgen in hoeverre consumenten zijn geraakt door de gevolgen van de kredietcrisis, de zwakke Amerikaanse huizenmarkt en de hoge energieprijzen.

Euro

De euro bereikte vrijdag een nieuw record met een stand van 1,4966 dollar. De Europese eenheidsmunt sloot uiteindelijk op 1,4830 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de munt op 1,4850 dollar.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie