Barosso: sterke euro wordt probleem

SINGAPORE/BERLIJN - De sterke euro, die momenteel op recordhoogte staat ten opzichte van de dollar, begint een probleem te worden voor de Europese export.

"Dit is een zorg voor sommige sectoren in bepaalde delen van de Europese economie", zo zei José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie op donderdag.

De euro bereikte donderdag een waarde van 1,4890 dollar. Nog niet eerder sinds de introductie van de Europese munt in 1999 was de euro zo duur. Volgens Barroso, die sprak in de marge van een bijeenkomst van de Europese Unie met Zuid-Oost Aziatische landen, is het niveau van de export vanuit Europa nu nog in orde.

Economen hebben echter voorspeld dat de sterke munt volgend jaar de Europese export nadelig zou kunnen beïnvloeden. Europese producten worden door de hoge euro duurder voor afnemers buiten de eurozone dan bijvoorbeeld producten uit de Verenigde Staten of China.

Exportkansen

In Duitsland, dat de grootste economie heeft van de eurozone, lijken ondernemers steeds minder vertrouwen te hebben in de economie en de exportkansen. De index van het Ifo-instituut die dat vertrouwen weergeeft, daalt al maanden. Het Duitse ministerie van Financiën liet donderdag weten dat dit waarschijnlijk ook verband houdt met de steeds stijgende euro. Ook de verwachte minder snelle groei van de wereldeconomie drukt het vertrouwen. Maar volgens het ministerie is de Duitse economie, ondanks de problemen op de financiële markten als gevolg van de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt, nog steeds "robuust".

Tip de redactie