Air France-KLM hoogvlieger op rustig Damrak

AMSTERDAM - Air France-KLM stal donderdag de show op de beurs in Amsterdam met een winst van meer dan 11 procent, de sterkste koersstijging in meer dan vier jaar. De luchtvaartmaatschappij profiteerde van sterker dan verwachte kwartaalcijfers.

Over het algemeen verliep de Europese beurshandel vrij rustig wegens het dicht blijven van Wall Street in verband met de viering van Thanksgiving.

De AEX-index, de graadmeter van hoofdfondsen in Amsterdam, sloot met een winst van 1,40 punt (0,3 procent) op 484,93 punten. De MidKap-index steeg met 2,23 punten ofwel 0,4 procent tot 625,39 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 0,6 tot 1,4 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 736 miljoen euro tegen 374 miljoen euro een jaar eerder. De omzet steeg met 5,8 procent tot 6,49 miljard euro. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij verkocht meer tickets voor langeafstandsvluchten tegen hogere prijzen. Ook wist het bedrijf zich goed in te dekken tegen de stijgende olieprijzen.

De sterke cijfers van Air France-KLM stelden beleggers gerust over de gevolgen van de hoge olieprijzen voor luchtvaartmaatschappijen. Luchtvaartaandelen waren daardoor in heel Europa populair. In Frankfurt won Lufthansa 3,6 procent. Op de Londense beurs liet British Airways een stijging zien van 2,8 procent.

Biotechnologie

Behalve de Europese luchtvaartbranche zat ook de farma- en biotechnologiesector in de lift. Dat was in belangrijke mate te danken aan een gunstig rapport van de Amerikaanse bank Citigroup. De Franse farmaceut Sanofi-Aventis won op de beurs in Parijs 4 procent. In Londen dikte branchegenoot GlaxoSmithKline 5,3 procent aan. Biotechnologiebedrijf Crucell won in Amsterdam 1,3 procent. Pharming liet een soortgelijke stijging zien.

De financiële concerns, die de laatste tijd het hardst zijn getroffen door de zorgen over de kredietcrisis, wisten de verliezen van eerder op de dag van zich af te schudden. Fortis won in de AEX 0,4 procent en Aegon klom 1 procent. ING bleef echter achter met een min van 0,6 procent.

Corio

In de MidKap was het vastgoedfonds Corio, dat derdekwartaalcijfers publiceerde, met een plus van 5,7 procent een van de uitblinkers. Het bedrijf verhoogde zijn verwachting voor de winst uit huurinkomsten voor geheel 2007. Branchegenoot Unibail Rodamco was in de AEX gewild met een plus van 7,3 procent. "De gehele vastgoedsector is behoorlijk gedaald de laatste tijd", aldus Jeroen Brenninkmeijer, handelaar bij Nachenius Tjeenk.

Op de valutamarkt noteerde de euro donderdag 1,4850 dollar tegen 1,4860 dollar bij het slot van de Europese beurzen woensdag.

Tip de redactie