Zware verliezen op Europese beurzen

AMSTERDAM - De aandelenmarkten in Europa gingen woensdag over een breed front omlaag door aanhoudende zorgen over de economische gevolgen van de kredietcrisis en de olieprijs die richting de 100 dollar steeg.

Ook de almaar verder afzwakkende dollar en een lagere opening op Wall Street drukten het sentiment op de Europese beursvloeren.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 10,31 punten (2,1 procent) op 483,53 punten. De MidKap-index voor het middensegment ging 20,59 punten (3,2 procent) omlaag naar 623,16 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen noteerden minnen tussen de 1,5 procent en 2,5 procent.

Groeiramingen

De neerwaartse bijstelling van de groeiramingen van de Amerikaanse economie door het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten droeg eveneens bij aan het negatieve sentiment. De Fed verwacht voor 2008 een groei van 1,8 tot 2,5 procent tegen een eerder voorspelde groeiprognose van 2,5 tot 2,75 procent in juni.

In de AEX was oliemaatschappij Shell het enige fonds dat zich onttrok aan de malaise. Het aandeel klom 1,2 procent en dat was te danken aan de stijgende olieprijzen.

Akelig somber

"De stemming is langzaam aan het verslechteren" constateerde vermogensbeheerder Raymond Lesparre van Wesa Effecten. Hij wijst erop dat de AEX deze maand tot nu toe slechts twee dagen hoger is gesloten. "Dat schetst de akelig sombere stemming op de beurzen", aldus Lesparre.

Volgens hem zijn de aandelenmarkten extra onder druk komen te staan doordat banken branchegenoten lagere beleggingsadviezen beginnen te geven. "Waar iedereen bang voor is, is dat de kredietcrisis overslaat naar de consumentenbestedingen in de VS", zei de handelaar.

De verliezen werden over een breed front gedragen, maar vooral de financials en uitzendconcerns lagen zwaar onder vuur. Fortis, ING en Aegon kregen koersverliezen voor de kiezen van tussen de 3 en 4,6 procent. Randstad en Vedior verloren rond de 3 procent. Uitzender USG, een zwaargewicht in de MidKap, werd 4,1 procent goedkoper.

Stork

Stork ging tegen de trend in omhoog en noteerde 1,6 procent hoger, waarmee het bovenaan stond bij de MidKappers. Volgens het weekblad FEM Business zijn Stork en investeerder Candover in het laatste stadium van de onderhandelingen met Storks belangrijkste aandeelhouders over de overname van het industriële conglomeraat.

De zorgen over een afkoelende Amerikaanse economie zetten vooral bedrijven onder druk die veel exporteren naar de VS. Zo verloor Philips 2,6 procent. Het technologiebedrijf haalt ongeveer 28 procent van zijn omzet in de VS. In Frankfurt daalde Porsche 5,1 procent. De Duitse sportwagenfabrikant is voor meer dan een derde van zijn omzet afhankelijk van de VS.

De euro bereikte woensdag een nieuw record met een stand van 1,4850 dollar. Later op de dag zakte de Europese munt iets terug tot 1,4835 dollar. Aan het einde van de Europese handel dinsdag was de euro 1,4775 dollar waard.

Tip de redactie