Lagere koersen op Wall Street

NEW YORK - De verliezen op de aandelenmarkten in New York liepen woensdag tegen het einde van de handel steeds verder op.

De beleggers op Wall Street blijven bezorgd over de economische gevolgen van de kredietcrisis en de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt. Ook de dure olie en de zwakke dollar hadden een negatieve invloed op het sentiment.

Dow-Jones

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen eindigde met een verlies van 211,10 punten (1,6 procent) op 12.799,04 punten, de laagste stand sinds april. De technologiebeurs Nasdaq zakte 34,66 punten ofwel 1,3 procent tot 2562,15 punten en de breed georiënteerde S&P 500 ging 22,93 punten (1,6 procent) omlaag naar 1416,77 punten. Daarmee heeft de S&P de winst van dit jaar geheel kwijtgespeeld. Donderdag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten wegens de viering van Thanksgiving en vrijdag zijn ze een halve dag geopend.

De zwaarste verliezen werden door de financiële fondsen geleden. De zorg bestaat dat de kredietcrisis en de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt tot nog grotere verliezen zullen leiden dan tot nu toe bekend is geworden. Ook vrezen beleggers dat de groei van de Amerikaanse economie wordt ondermijnd door de onrust.

Freddie Mac

Freddie Mac verloor voor een zesde dag op rij terrein. De op een na grootste hypotheekfinancierder van de Verenigde Staten verloor 2,8 procent, na een afwaardering door Goldman Sachs. Het aandeel daalde dinsdag al 29 procent, na de bekendmaking van een verlies van 2 miljard dollar in het derde kwartaal.

Ook andere financials stonden lager. Citigroup, de grootste bank van de VS, daalde 2,1 procent en zakenbank JPMorgan Chase ging 2,3 procent omlaag. Goldman Sachs daalde 3,7 procent en 's werelds grootste verzekeraar AIG verloor 5,7 procent. De hypotheekbank Countrywide Financial daalde 8,4 procent.

Olieprijs

Het sentiment werd verder verslechterd door de olieprijs die bijna 100 dollar per vat heeft bereikt. Later ging de olieprijs weer iets omlaag. Ook de dollar had een negatieve invloed op de stemming in New York. De dollar bereikte woensdag in New York een nieuw dieptepunt tegenover de euro met een stand van 1,4860 dollar. Bij het slot van de handel in Europa was de euro 1,4850 dollar waard.

Verder stonden ook de detailhandelaars in de belangstelling. Komende vrijdag is Black Friday, de dag na Thanksgiving. Die dag wordt traditioneel gezien als het begin van het koopjesseizoen voor de kerstperiode in de VS. Beleggers vrezen dat de consumentenuitgaven onder druk kunnen komen te staan door de afkoelende Amerikaanse economie.

Gap

Gap, de grootste kledingwinkelketen van de VS, verloor 6,1 procent ondanks een verhoging van de winstverwachting voor 2007. Circuit City, de op een na grootste elektronicaketen in de VS, daalde 5,6 procent en Wal-Mart, 's werelds grootste detailhandelaar, verloor 1,4 procent. Home Depot, de grootste doe-het-zelfketen in de VS, zakte 1,6 procent.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie