Forse verliezen in Azië

TOKIO - De lagere groeivooruitzichten in de Verenigde Staten hebben de beurzen in Azië woensdag op een stevig verlies gezet. Van invloed was ook de oplopende olieprijs, die steeds dichter bij de grens van 100 dollar per vat komt.

In Tokio gingen de exporteurs gebukt onder een koersstijging van de yen. De beurs in de Japanse hoofdstad ging de dag uit met een verlies van 2,5 procent. De Nikkei-index eindigde op 14.837,66 punten, 373,86 punten onder de slotstand van dinsdag.

De beurs in Seoul daalde 3,5 procent en in Hongkong liep het verlies op tot 4,2 procent. De beurs in Sydney hield de schade beperkt en verloor 0,6 procent.

Groeiverwachting

Van invloed op de stemming was onder meer een bericht van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve. De Fed heeft de groeiverwachting van de Amerikaanse economie verlaagd. Het vooruitzicht dat de groei afneemt kan opnieuw tot een renteverlaging leiden, en dat kan de dollar verzwakken.

Mede hierdoor liep de koers van de Japanse munteenheid, de yen op. Ook speelde mee dat investeerders posities afbouwden die met geleende yens zijn gefinancierd. Op het moment dat het geld wordt terugbetaald, neemt de vraag naar yens weer toe en loopt de koers op.

Yen

Een duurdere yen is ongunstig voor Japanse exporteurs, die het voor een aanzienlijk deel van de Amerikaanse markt moeten hebben. Tot de winnaars behoorden de oliefondsen, die profiteerden van de hogere olieprijs. Op Wall Street hadden zij dinsdag de overhand, waardoor er daar aan het eind van de dag plussen op de borden stonden.

Tip de redactie