Aandeelhouders Lyondell akkoord met overnamebod Basell

HOUSTON - De aandeelhouders van het Amerikaanse chemiebedrijf Lyondell Chemical hebben dinsdag ingestemd met een overname door het Nederlandse Basell voor 12,2 miljard dollar (8,3 miljard euro).

Door de combinatie van Lyondell en Basell ontstaat een van de grootste chemieconcerns ter wereld. De aandeelhouders van Lyondell krijgen 48 dollar per aandeel in contanten. Inclusief schulden komt het overnamebedrag uit op 21 miljard dollar.

Basell bracht in juli een bod uit op Lyondell, nadat het in Hoofddorp gevestigde chemieconcern eerder de overnamestrijd rond het Amerikaanse chemiebedrijf Huntsman had verloren van de investeringsmaatschappij Apollo Management.

Basell

Basell is een van 's werelds grootste producenten van polymeren, de grondstof voor plastic. Het bedrijf is onderdeel van de houdstermaatschappij Access Industries van de Amerikaanse miljardair Len Blavatnik. Lyondell, gevestigd in Houston, Texas, houdt zich onder meer bezig met de productie van plastic en geraffineerde olieproducten.

Lyondell wordt een volledige dochter van Access Industries en samengevoegd met Basell. Het fusiebedrijf wordt omgedoopt tot LyondellBasell Industries en heeft een jaarlijkse omzet van circa 34 miljard dollar en 15.000 werknemers.

Tip de redactie