Oliefondsen zorgen voor winst op Wall Street

NEW YORK - De effectenbeurzen in New York poetsten dinsdag aan het einde van de handel de verliezen van eerder op de dag geheel weg om uiteindelijk licht hoger te sluiten. Deze ommekeer kwam voor rekening van de oliefondsen, die konden profiteren van de scherp gestegen olieprijs.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde aan het slot van de handel een winst van 51,70 punten (0,4 procent) op 13.010,14 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 3,43 punten ofwel 0,1 procent tot 2596,81 punten en de breed georiënteerde S&P 500 steeg 6,43 punten (0,5 procent) tot 1439,70 punten. Maandag leden de Amerikaanse beurzen nog stevige verliezen door zorgen over de kredietcrisis.

De olieprijs bereikte dinsdag in New York een stand van ruim boven de 98 dollar per vat, dichtbij het record van 98,62 dollar van eerder deze maand. Het Dow-zwaargewicht en 's werelds grootste olieconcern ExxonMobil steeg 4,4 procent en Chevron won 3,4 procent. ConocoPhillips ging 2,8 procent omhoog.

Hewlett-Packard

De handel op Wall Street begon dinsdag positief onder invloed van het computerbedrijf Hewlett-Packard, dat maandag nabeurs met sterke kwartaalcijfers kwam. In de loop van de handel koersten de graadmeters echter steeds verder omlaag door aanhoudende zorgen over de economische gevolgen van de onrust op de kredietmarkt en de problemen op de Amerikaanse huizenmarkt.

Die zorgen werden nieuw leven ingeblazen toen Freddie Mac bekendmaakte in het derde kwartaal een verlies te hebben geleden van 2 miljard dollar tegen een verlies van 715 miljoen dollar een jaar eerder. Het verlies is bijna drie keer zo hoog als analisten hadden verwacht.

Hypotheek

De op een na grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten zei verder dat de problemen de komende kwartalen nog voort zullen duren. Het aandeel verloor 28,7 procent. De grotere branchegenoot Fannie Mae verloor bijna 25 procent.

De zorgen over de zwakke Amerikaanse huizenmarkt werden nog eens onderstreept toen bekend werd dat het aantal vergunningen voor de bouw van nieuwe woningen in oktober in de VS naar het laagste niveau is gedaald in veertien jaar.

Onrust

Als gevolg van de zwakke huizenmarkt en de onrust op de kredietmarkt heeft het stelsel van Amerikaanse centrale banken de groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie voor 2008 neerwaarts bijgesteld tot 1,8 tot 2,5 procent tegen een prognose van 2,5 tot 2,75 procent in juni.

De euro bereikte dinsdag opnieuw een record tegenover de dollar met een stand van ongeveer 1,4815 dollar. Bij het slot van de Europese handel maandag was de euro nog 1,4660 dollar waard.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie