Beurzen Azië in mineur

TOKIO - In navolging van een somber gestemd Wall Street zijn de meeste Aziatische beurzen dinsdag omlaag gegaan.

Aanhoudende zorgen over de kredietcrisis blijven de stemming bepalen. Net als in New York moesten vooral banken eraan geloven. Daarnaast hadden de producenten van grondstoffen het moeilijk. De beurs in Tokio wist als enige overeind te blijven.

In Seoul eindigde de Kospi-index op een verlies van 1,1 procent. Kookmin Bank was daar een van de opvallendste dalers met 4,6 procent. In Sydney, waar de beurs op 1,7 procent verlies stond, leverde National Australia Bank 1,3 procent in. Hongkong stond tijdens de middaghandel op een min van 0,8 procent.

Groei

De stemming werd ook negatief beïnvloed door het vooruitzicht dat de economische groei zal afnemen. Dat kan leiden tot een verminderde vraag naar grondstoffen, zoals metaal. Verscheidene bedrijven die actief zijn in deze sector zagen hun aandelenkoers omlaag gaan. Daaronder was mijnbouwgigant BHP Billiton, dat in Sydney 3,1 procent verloor.

In Tokio leek het er lang op dat ook daar de dag met verlies zou eindigen, maar de Nikkei-index won uiteindelijk 1,1 procent en sloot 168,96 punten hoger op 15.211,52 punten. De index werd omhoog getrokken door Shinsei Bank, dat meer dan 9 procent won. Een groep investeerders heeft een bod van 1,8 miljard dollar gedaan op bijna 33 procent van de aandelen van de bank.

De investeerders in Shinsei worden geleid door de Amerikaanse beleggingsmaatschappij J.C. Flowers, die al eerder geld in het bedrijf investeerde en vervolgens miljarden verdiende aan de beursgang van de onderneming. J.C. Flowers had eind maart nog maar een klein belang in Shinsei en wil nu zelf 22,7 procent van de aandelen kopen.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie