Jaarwinsten geheel verdampt op beurs Amsterdam

AMSTERDAM - De AEX-index, de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam, is maandag onder de slotstand van vorig jaar geëindigd.

De stemming werd vooral gedrukt door aanhoudende zorgen over de kredietcrisis en de verslechterende huizenmarkt in de Verenigde Staten. Het sentiment kwam verder onder druk te staan na een lagere opening op Wall Street.

De AEX sloot op een stand van 491,09 punten. Dat betekent een verlies van 8,99 punten, ofwel 1,8 procent. Vorig jaar eindigde de hoofdfondsenindex op een stand van 495,34 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, verloor 3,5 procent op een stand van 635,39 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen noteerden verliezen tussen de 1,3 en 2,7 procent.

Grolsch

Ondanks de malaise op het Damrak wist bierbrouwer Grolsch toch voor aardig wat vuurwerk te zorgen. Het aandeel schoot meteen bij de opening als een raket omhoog nadat bekend was geworden dat de Brits/Zuid-Afrikaanse branchegenoot SABMiller het Nederlandse bedrijf wil overnemen voor 816 miljoen euro. Grolsch zag zijn beurswaarde met liefst 76 procent toenemen.

De AEX werd vooral gedrukt door stevige koersverliezen van de financials. Zo verloren Fortis, Aegon en ING tussen de 3,4 en 4,7 procent. Verzekeraar Aegon liet voorbeurs weten dat het aandeleninkoopprogramma is afgerond.

TomTom

Bij de grote fondsen in Amsterdam begon TomTom, de producent van navigatieapparatuur, de nieuwe week met een koerswinst van 2,5 procent. Het bedrijf is zo goed als zeker van de overname van kaartenleverancier Tele Atlas. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch heeft zijn klanten geadviseerd het aandeel TomTom te kopen.

In de MidKap noteerde het effectenhuis Van der Moolen 0,7 procent hoger waarmee het aandeel deels herstelde van de zware klappen van vorige week. SNS Reaal verloor 3,8 procent. De bankverzekeraar uit Utrecht koopt voor 1,53 miljard euro de Nederlandse en Belgische activiteiten van de Zwitserse verzekeraar Swiss Life.

Aalberts

Ook de industrieel toeleverancier Aalberts Industries had het zwaar. Het MidKap-fonds verloor zonder duidelijke reden 8 procent. Bodemonderzoeker Fugro verloor 3,4 procent in afwachting van de publicatie van een trading update na het slot van de handel in Amsterdam.

Elders in Europa was UBS een grote verliezer. Het fonds verloor 4,6 procent na berichten dat de Zwitserse bank mogelijk 10 miljard dollar moet afschrijven op risicovolle beleggingen gerelateerd aan de Amerikaanse hypotheekmarkt. Swiss Re verloor 10,3 procent in Zürich nadat 's werelds grootste herverzekeraar vorige maand ongeveer 732 miljoen euro heeft moeten afschrijven door de kredietcrisis.

Londen

In Londen ging de hypotheekverstrekker Northern Rock 21,4 procent omlaag. Volgens Northern Rock zijn twee overnamebiedingen nog altijd te laag. Bovendien zei de Britse centrale bank maandag dat Northern Rock niet op extra financiële steun hoeft te rekenen. De Bank of England schoot Northern Rock in september te hulp met een noodkrediet omdat de bank door de crisis op de kredietmarkten onvoldoende geld kon aantrekken om zijn activiteiten te financieren.

De euro stond op 1,4660 dollar tegen 1,4640 dollar aan het einde van de Europese beurshandel vrijdag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie