Wall Street omlaag na afwaardering Citigroup

NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn maandag met stevige verliezen gesloten. De stemming op Wall Street werd vooral gedrukt door een afwaardering voor Citigroup en door de hernieuwde zorgen over de kredietcrisis en de problemen op de Amerikaanse hypotheek- en huizenmarkt.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot de handel met een verlies van 217,35 punten (1,7 procent) op 12.958,44 punten. De technologiebeurs Nasdaq zakte 43,86 punten ofwel 1,7 procent tot 2593,38 punten en de breed georiënteerde S&P 500 ging 25,45 punten (1,8 procent) omlaag naar 1433,29 punten.

Zakenbank Goldman Sachs gaf de grootste bank van de Verenigde Staten een afwaardering omdat Citigroup de komende twee kwartalen mogelijk nog eens 15 miljard dollar moet afschrijven op risicovolle beleggingen gerelateerd aan de Amerikaanse hypotheekmarkt en de kredietmarkt.

Citigroup ging begin deze maand zelf nog uit van afschrijvingen tussen de 8 miljard en 11 miljard dollar. Het aandeel Citigroup verloor 5,9 procent tot een stand van 32 dollar. Daarmee is het Dow-fonds sinds begin dit jaar al meer dan 40 procent in waarde gedaald.

Zakenbanken

De zakenbanken Merrill Lynch en Morgan Stanley werden eveneens lager gewaardeerd door Goldman Sachs. Zij verloren respectievelijk 4 en 3,3 procent. Ook andere bankfondsen gingen omlaag in de algemene mineurstemming. Bank of America, de op een na grootste bank van de VS, zakte 3,5 procent en JPMorgan Chase verloor 4 procent.

De bezorgdheid over de afkoelende Amerikaanse huizenmarkt nam toe door een bericht dat het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers in november voor een tweede maand op rij op het laagste niveau ooit is gebleven. Verder werd bekendgemaakt dat een recordaantal huizen in de VS onverkocht op de markt staat.

Lowe's

Deze zorgen werden bevestigd door Lowe's, de op een na grootste doe-het-zelfketen van de VS. Het fonds ging 7,6 procent omlaag nadat het bedrijf maandag voor de tweede keer in een maand een winstwaarschuwing gaf voor het hele jaar door de malaise op de huizenmarkt in de VS. Branchegenoot Home Depot verloor 3 procent.

Freddie Mac verloor 7,9 procent na een bericht van Credit Suisse dat de op een na grootste hypotheekverstrekker van de VS mogelijk 1 miljard tot 5 miljard dollar moet afschrijven door de hypotheek- en kredietcrisis.

Verder stonden ook de Amerikaanse autofabrikanten onder druk. Zo verloor General Motors 8,5 procent in de Dow en koerste Ford Motor 4,7 procent in de min.

Euro

De euro noteerde een stand van 1,4665 dollar. Bij het slot van de handel in Europa was de euro 1,4660 dollar waard.

Tip de redactie