SABMiller wil Grolsch overnemen voor 816 miljoen

ENSCHEDE - De Brits/Zuid-Afrikaanse bierbrouwer SABMiller heeft een indicatief overnamebod gedaan op de Nederlandse branchegenoot Grolsch.

SABMiller wil een bod doen van 48,25 euro per aandeel, wat neerkomt op 816 miljoen euro. De raad van bestuur en commissarissen van Grolsch steunen het bod, zo maakte het bedrijf maandag bekend.

Beleggers reageerden enthousiast op het voorgenomen bod. Het aandeel schoot maandag op de beurs in Amsterdam met 77 procent omhoog tot 47,80 euro. "De overname is een gedane zaak", aldus zakenbank Petercam.

Het bod is in contanten en al volledig gefinancieerd en vertegenwoordigt een premie van 84,3 procent ten opzichte van de gemiddelde slotkoers van het Grolsch-aandeel in de afgelopen maand. Naast de steun van bestuurders van Grolsch heeft een groep aandeelhouders, goed voor 37 procent, zich achter het bod geschaard.

Groei

SABMiller ziet met Grolsch met name in nog minder ontwikkelde markten als Afrika en Latijns-Amerika kansen liggen. Ook in Centraal- en Oost-Europa ziet de bouwer met Grolsch groeimogelijkheden.

Grolsch blijft als merk bestaan na de overname, die ook geen gevolgen heeft voor het personeel bij de Nederlandse brouwer. Dat heeft topman Ab Pasman van Grolsch maandag gezegd in een toelichting. SABMiller heeft plannen om de in 2004 gemoderniseerde brouwerij in Enschede uit te breiden.

SABMiller

SABMiller is van oorsprong een Zuid-Afrikaans bedrijf. Het concern kreeg zijn huidige naam, toen South African Breweries in 2002 de Amerikaanse bierbrouwer Miller kocht. SABMiller is gevestigd in Londen. Het is na het Belgisch-Braziliaanse InBev de grootste bierbrouwer ter wereld. SABMiller heeft merken als Miller Lite, Castle en Peroni.

Het biedingsbericht wordt begin januari 2008 verwacht. Grolsch zal dan een buitengewone aandeelhoudersvergadering uitroepen om het bod toe te lichten. SABMiller doet het bod gestand als drie kwart van alle aandelen zijn aangemeld. Grolsch keert tot de gestanddoening van het bod geen dividend uit.

Knock-out

SABMiller heeft Grolsch benaderd, vertelde bestuursvoorzitter Pasman van de Nederlandse brouwer tijdens een toelichting. De twee brouwers hebben "de laatste maanden" met elkaar gesproken. Financieel topman Arjan Kaaks ziet het bod als een "knock-out bod". De kans is klein dat andere partijen de bieding kunnen overtreffen.

De aanstaande overname is het laatste voorbeeld van een wereldwijde consolidatie op de biermarkt. Een week geleden weigerde het Britse Scottish & Newcastle een verhoogd voorgenomen bod van 7,3 miljard pond van het duo Heineken en Carlsberg uit Denemarken.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie