Nog geen herstel op Europese beurzen

AMSTERDAM - De belangrijkste beursgraadmeters in Europa lieten maandagochtend geen grote uitslagen zien, ondanks het positieve slot van Wall Street afgelopen vrijdag.

De handel werd vooral gedomineerd door aanhoudende zorgen over de kredietcrisis en de verslechterende huizenmarkt in de Verenigde Staten.

Toch wist bierbrouwer Grolsch op het Damrak voor aardig wat vuurwerk te zorgen. Het aandeel schoot als een raket omhoog nadat bekend was geworden dat de Brits/Zuid-Afrikaanse branchegenoot SABMiller het Nederlandse bedrijf wil overnemen voor 816 miljoen euro. Aan het einde van de ochtend noteerde Grolsch liefst 76 procent hoger op 47,25 euro.

AEX

De AEX, de hoofdindex in Amsterdam, wist boven de magische grens van 500 punten te blijven. De graadmeter noteerde 501,95 punten, een winst van 1,87 punt, ofwel 0,4 procent. De MidKap-index verloor 0,1 procent op 658,26 punten. Ook de aandelenmarkten in Frankfurt en Londen bewogen zich een fractie onder de slotstanden van afgelopen vrijdag. Parijs ging 0,3 procent omhoog.

"Er is veel onzekerheid in de markt. De subprime ellende blijft ons achtervolgen en het wordt alleen maar erger", zei handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers.

TomTom

Bij de grote fondsen in Amsterdam begon TomTom, een producent van navigatieapparatuur, de nieuwe week met een koerswinst van 3,6 procent. De Amerikaanse bank Merrill Lynch heeft zijn klanten geadviseerd om het aandeel te kopen. Ook Randstad kon profiteren van een gunstig analistenrapport en werd 1,9 procent meer waard.

De financials presteerden in de AEX het slechtst. Zo verloren Fortis, Aegon en ING tussen de 1,3 en 2,1 procent. Verzekeraar Aegon liet voorbeurs weten dat het aandeleninkoopprogramma is afgerond.

Van der Moolen

Bij de MidKappers vielen financiële waarden juist op door koerswinsten. Zo noteerde Van der Moolen 3,9 procent hoger waarmee het aandeel deels herstelde van de zware klappen van vorige week. BinckBank werd 1,5 procent meer waard.

SNS Reaal bungelde echter onderaan met een verlies van 1,6 procent. De bankverzekeraar uit Utrecht koopt voor 1,535 miljard euro de Nederlandse en Belgische activiteiten van de Zwitserse verzekeraar Swiss Life.

VastNed Retail

De vastgoedbelegger VastNed Retail werd 2,8 procent meer waard. De onderneming heeft potentiële bieders uitgenodigd boekenonderzoek te doen, hetgeen kan leiden tot een bod op de onderneming.

De euro stond maandagmorgen op 1,4630 dollar tegen 1,4640 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.

Tip de redactie