Japanse beurs verlies op sterke yen

TOKIO - De meeste beurzen in Azië zijn maandag de nieuwe handelsweek met verliezen begonnen. In Tokio speelde de sterke yen de handel parten en verloor de Nikkei-index 0,7 procent.

Alleen in Australië was er sprake van een positieve handelsdag. Op de beurs in Tokio sloot de Nikkei-index op 15.042,56 punten, een verlies van 112,05 punten. De Kospi-index in Seoul verloor 1,7 procent op 1893,47 punten en in Hongkong sloot de Hang Seng-index met een verlies van 0,6 procent op 27.460,17 punten.

De Australische beursbarometer All Ordinaries won 1,1 procent op 6601,3 punten. Daar was vooral sprake van herstel in de bankensector en bij de gronstoffenfondsen.

Tokio

In Tokio hadden banken juist te lijden onder de afwachtende houding van beleggers, die uitkijken naar de publicatie later deze maand van de resultaten van verscheidene banken. Nabeurs liet Sumitomo Mitsui, de op twee na grootste bank van Japan, weten in het derde kwartaal van dit jaar 30 procent minder winst te hebben geboekt.

De beurzen leken ook te worden beïnvloed door de 'aanwijzing' die de Chinese autoriteiten eerder deze maand aan de Chinese banken zouden hebben gegeven om het aantal verstrekte leningen te beperken. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal berichtte daar maandag over.

Leningen

China heeft tegengesproken dat het aantal leningen zou moeten worden bevroren, maar bevestigde dat de banken iets rustiger aan moeten doen om de economie af te laten koelen. "Wat is de Aziatische economie zonder China", verklaarde een analist de koersdalingen op de Aziatische beurzen van maandag.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie