G20 doet oproep flexibeler wisselkoersbeleid

KLEINMOND - Landen die een groot overschot hebben op hun handelsbalans moeten hun munteenheid flexibeler laten worden.

Die oproep werd zondag gedaan op een bijeenkomst van de G20, de groep van twintig meest ontwikkelde landen. De oproep van de ministers van Financien van de G20 lijkt in het bijzonder gericht aan China, maar dat land werd niet met name genoemd.

Laag

China houdt zijn munteenheid kunstmatig laag en kan daardoor zijn producten makkelijk in het buitenland kwijt. Vooral de Verenigde Staten is dat een doorn in het oog omdat sprake zou zijn van concurrentievervalsing. Maar ook andere landen klagen erover. Door de koersdaling van de dollar is ook de yuan minder waard. Dat vergroot de opwaartse druk op munten als de euro en de Braziliaanse real.

De G20 wordt gevormd door de rijkste zeven industrielanden en een groep minder grote economieën. Onder de landen die de bijeenkomst in het Zuid-Afrikaanse Kleinmond bijwoonden, waren de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, maar ook China en India. In een verklaring die de G7 vorige maand uitgaf, werd het Chinese wisselkoersbeleid ook gehekeld en daarin werd werd China wel met name genoemd.

De G20 acht het waarschijnlijk dat de wereldeconomie zal afkoelen door de problemen op de kredietmarkten en de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt. In een verklaring die de G20 zondag uitgaf, staat dat het lastig is om aan te geven hoe lang dat gaat duren en hoeveel lager de groei zal uitvallen.

IMF

De bijeenkomst in het Zuid-Afrikaanse Kleinmond stond ook in het teken van de hervormingen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. IMF-directeur Strauss-Kahn zei dat de G20 het erover eens is dat ontwikkelingslanden meer te zeggen moeten krijgen in zijn organisatie.

De huidige stemverhoudingen komen niet meer overeen met de machtsverhoudingen in de wereldeconomie. Binnen het IMF wordt momenteel onderhandeld over de manier waarop de verandering van de stemverhoudingen concreet gestalte moet krijgen.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie