TOKIO - De beurzen in Azië zijn dinsdag met lichte verliezen gesloten. Alleen de beurs in Hongkong stond in de middaghandel iets hoger.

Beleggers handelden voorzichtig in afwachting van de bijeenkomst van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, dat woensdag een rentebesluit neemt. De verwachting is dat de rente met een kwart procentpunt wordt verlaagd.

De Nikkei-index sloot 0,3 procent lager op 16.651,01 punten. Dat is 47,07 punten lager dan het slot van maandag. In Seoul moest de Kospi-index 0,5 procent inleveren op 2052,37 punten en de Australische All Ordinaries eindigde eveneens 0,5 procent in de min. Tegen de trend in boekte de Hang Seng-index een lichte winst. De beurs in Hongkong sloot 0,2 procent hoger op 31.638 punten.

Japan

In Japan was het onder meer het farmaceutisch bedrijf Takeda (min 12,4 procent) dat de graadmeter naar beneden trok, nadat Amerikaanse autoriteiten een streep hadden gehaald door de ontwikkeling van een medicijn. Ook Nippon Steel moest een verlies van 5,6 procent incasseren nadat de op een na grootste staalproducent ter wereld bekend had gemaakt dat de winst over het afgelopen half jaar minder sterk was gegroeid dan analisten hadden verwacht.

Vastgoedfondsen zoals Mitsubishi Estate boden de beurs daarentegen houvast. Het bedrijf kreeg er 5,6 procent bij. Ook banken en bouwbedrijven vonden over het algemeen veel aftrek. Shinsei Bank kreeg er 7,6 procent bij. Daarentegen leverden chipfabrikanten Advantest en Tokyo opnieuw in, nadat maandag bekend was geworden dat de orders voor Japanse halfgeleiders in september waren gedaald.

In Australië, waar de index maandag op een recordstand eindigde, zorgden winstnemingen voor een negatievere stemming op dinsdag. Vooral in de financiële sector vielen rake klappen.