AMSTERDAM - De belangrijkste beurzen in Europa zijn maandag hoger gesloten. Het was de derde achtereenvolgende handelsdag dat de graadmeters omhoog gingen. Vanaf de opening stonden er koerswinsten op de borden.

Beleggers in Europa vonden bevestiging voor hun kooplust, toen ook Wall Street positief uit de startblokken kwam. Speculaties over een naderende Amerikaanse renteverlaging boden steun aan de handel.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam noteerde aan het slot van de handel een plus van 3,69 punten ofwel 0,7 procent op 550,85 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen sloot 0,9 procent hoger op 731,49 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tussen de 0,7 en 0,8 procent vooruit.

USG

Het uitzendbedrijf USG en in mindere mate het biotechnologiebedrijf Pharming zorgden voor enig vuurwerk op het Damrak. USG sloot 8,3 procent hoger nadat de onderneming meevallende derdekwartaalcijfers had bekendgemaakt.

"De cijfers waren grotendeels in lijn met de verwachtingen. Ik denk dat beleggers, na de cijfers van Randstad en Vedior iets te veel gespeculeerd hebben op negatieve cijfers", aldus Zwaneveld. Vorige week verraste Randstad de markt juist met tegenvallende resultaten. Het aandeel van deze uitzender verloor maandag 1,8 procent.

Pharming

Pharming eindigde de handel 3,8 procent hoger. Het bedrijf maakte bekend een onderzoek naar de veiligheid van het medicijn Rhucin te hebben afgerond. Vooruitlopend op deze mededeling maakte het aandeel overigens een opvallende koerssprong van maar liefst 11 procent. Dat kan duiden op voorkennis. Beurstoezichthouder AFM wilde geen commentaar geven. Pharming liet weten voorkennis vrijwel uit te sluiten.

TomTom, de producent van navigatieapparatuur, prijkte bijna de gehele dag bovenaan bij de grote fondsen en eindigde uiteindelijk ook als de grootste stijger in de AEX met een plus van 3,7 procent. Mogelijk had dit te maken met een gunstig bericht over de sector in het zakenblad Barron's. Ook ArcelorMittal, een zwaargewicht in de AEX, was populair. Het aandeel werd 3,2 procent duurder, na een bericht dat de staalprijzen worden opgedreven door de toenemende vraag uit Brazilië.

TNT

Het postbedrijf TNT was op Randstad na grootste daler in de AEX met een verlies van 1,1 procent. Voorbeurs maakte het bedrijf tegenvallende derdekwartaalcijfers bekend.

Bij de MidKappers kreeg ASMI, een toeleverancier aan de chipindustrie, een gevoelige tik van 4,9 procent. Beleggers lieten het aandeel vallen nadat tijdens de middaghandel tegenvallende kwartaalcijfers naar buiten kwamen van ASM Pacific, dat voor 54 procent in handen is van ASMI. ASMI kwam zelf nabeurs met kwartaalcijfers die beter waren dan analisten hadden verwacht.

Euro

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4424 dollar, vrijwel onveranderd ten opzichte van de stand bij het slot van de Europese handel afgelopen vrijdag. De prijs voor een vat Amerikaanse ruwe olie kwam maandag voor het eerst boven de 93 dollar uit, maar zakte later weer wat terug.

De olieprijs is al weken aan een opmars bezig waarbij record na record wordt verbroken. Oliefondsen als Shell, BP en Total plukten ook maandag de vruchten van deze ontwikkeling.