TOKIO - De aandelenbeurzen in Azië zijn de week in goede stemming begonnen. Financiële fondsen stegen omdat beleggers verwachten dat de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de rente deze week opnieuw verlaagt. De leden van de Fed komen later deze week bijeen.

In Tokio sloot de Nikkei-index met een winst van 1,2 procent op 16.698,08 punten. Dat is 192,45 punten hoger dan het slot van vrijdag. De Kospi-index in Seoul kreeg er 1,7 procent bij op 2062,92 punten. De Australische All Ordinaries sloot 1,4 procent hoger op een recordstand van 6808,2 punten.

De Hang Seng-index op de beurs van Hongkong boekte een winst van 3,9 procent en sloot op een nieuwe recordstand van 31586,90 punten. Daar waren het maandag vooral vastgoedbedrijven en bankenfondsen die populair bleken bij beleggers.

Nissan

Uitschieter op de beurs in Japan was onder meer Nissan. De autofabrikant werd ruim 14 procent meer waard op de beurs na gunstige kwartaalcijfers. Ook Canon met een koerswinst van 3 procent en Nikon met 3,4 procent vielen op.

Advantest, 's werelds grootste microchipproducent, moest juist flink inleveren. Het bedrijf verloor bijna 7 procent nadat het vrijdag nabeurs matige kwartaalcijfers bekend had gemaakt.

In Australië waren het vooral de grondstoffen die flink in waarde stegen. Resolute Mining kreeg er 16 procent bij. BHP Billiton boekte een winst van 3,4 procent.