NEW YORK - Wall Street sloot dinsdag met winst. De Amerikaanse aandelenmarkten kregen een flinke impuls van enkele technologiefondsen. Vooral de resultaten van de computerfabrikant Apple en nieuws van Research in Motion (RIM), de maker van de BlackBerry, gaven de beurzen een duwtje in de rug.

De Dow-Jonesindex noteerde ruim een half uur voor het slot een plus van 45,12 punten, ofwel 0,3 procent, op 13.612,09 punten. De Nasdaq steeg met 30,83 punten, ofwel 1,1 procent, tot 2784,76 punten. De breed samengestelde S&P 500-index won 4,68 punten, ofwel 0,3 procent, en kwam uit op 1511,01 punten.

Mede door de goede derdekwartaalcijfers van Apple nam de ongerustheid over het verminderen van de consumentenuitgaven af. Apple liet een fors hogere nettowinst en omzet zien, die boven de verwachting van analisten waren. Apple stond op de beurs 7,5 procent hoger.

Apple

Apple had een positief effect op andere technologiefondsen, zoals het internetbedrijf Google en de fabrikant van navigatiesystemen Garmin. Ook RIM was daardoor in trek bij beleggers. RIM maakte bovendien bekend dat het de BlackBerry gaat verkopen in China. De fondsen gingen respectievelijk 3,9, 4 en 12 procent omhoog.

In afwachting van de kwartaalcijfers van internetbedrijf Amazon.com kochten beleggers zich in op het fonds. Het aandeel steeg 7,4 procent.

Credit

American Express, de op drie na grootste onderneming op het gebied van credit cards in de Verenigde Staten, stelde beleggers gerust met zijn goede kwartaalcijfers. De onderneming behaalde een nettowinst van 1,1 miljard dollar, die het naar eigen zeggen te danken had aan het hogere uitgavenpatroon van zijn klanten. Het aandeel ging met 2,7 procent omhoog.

Nieuws van warenhuisconcern Wal-Mart viel minder goed bij beleggers. Het bedrijf liet dinsdag weten te snijden in het investeringskapitaal. De keten houdt dinsdag en woensdag zijn jaarlijkse analistenbijeenkomst. Het aandeel stond op een verlies van 3,4 procent.

Daling

De koers van de chipfabrikant Texas Instruments dook bijna 10 procent omlaag, de grootste daling in vijf jaar. Het bedrijf maakte tegenvallende verwachtingen bekend.

DuPont noteerde nagenoeg onveranderd, ondanks kwartaalcijfers die boven verwachting waren. Het Amerikaance chemieconcern verhoogde zijn winstverwachting voor de rest van het jaar.

Handtasjes

Coach, een maker van dure handtasjes en accessoires, liet weten dat zijn Amerikaanse winkels zwakker presteren. Het bedrijf kwam met zijn winstverwachting lager uit dan analisten hadden gedacht, waardoor het aandeel 12,5 procent zakte.

De olieprijs daalde met 0,9 procent tot 85,26 dollar per vat ruwe olie (van 159 liter). Beleggers maken zich zorgen over de toestand van de Amerikaanse economie. Vorige week bereikte de olieprijs nog een record van 90 dollar per vat.

De euro stond ruim een half uur voor het slot van Wall Street op 1,4254 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen was de munteenheid nog 1,4244 waard.