TOKIO - De aandelenbeurzen in Azië hebben de week met forse verliezen afgesloten. Tegenvallende resultaten van Bank of America donderdag drukten een dag later de stemming en maakten duidelijk dat de problemen op de kredietmarkten nog niet voorbij zijn.

Koersen van vooral exporterende bedrijven moesten ook inleveren als gevolg van een hogere yen. In Tokio sloot de Nikkei-index 1,7 procent lager op 16814,37 punten, een verlies van 291,72 punten. Ook de Kospi-index in Seoul leverde 1,8 procent in op 1970,10 punten.

De Australische All Ordinaries verloor 0,9 procent op 6721,9 punten. De beurs in Hongkong vormde een uitzondering op de trend. De Hang Seng-index sloot 0,6 procent hoger.

Mizuho Financial

Op de beurs in Japan hadden financiële fondsen het zwaar. Mizuho Financial moest 2,2 procent inleveren en Mitsubishi Financial Group verloor 1,4 procent. Ook Sony Corp moest een verlies van 2 procent incasseren na het nieuws dat het bedrijf een chipdivisie verkoopt aan concurrent Toshiba.

Exporterende technologiebedrijven zoals TDK en Pioneer verloren respectievelijk 2,4 en 3,1 procent. Op de dag dat beleggers 'Black Monday' herdenken, toen precies twintig jaar geleden de beurzen wereldwijd instortten, zakte de dollar tot een nieuw dieptepunt ten opzichte van de yen.

Chemieconcern Kyowa Hakko trok de Nikkei-index weer enigszins omhoog met een winst van 16,6 procent na geruchten over een overname.