Europese indices gedrukt door kredietzorgen

AMSTERDAM - De belangrijkste Europese beursindices zijn vrijdag in het rood gesloten, onder invloed van lagere koersen op Wall Street. Beleggers lieten zich mede leiden door de winstdaling van Wachovia, de op drie na grootste bank van de Verenigde Staten.

Daardoor groeide weer de bezorgdheid over de kredietcrisisis. Ook tegenvallende cijfers en vooruitzichten van andere Amerikaanse bedrijven drukten het sentiment.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot op een stand van 551,05 punten. Dat was een verlies van 0,48 punt, ofwel 0,1 procent. De MidKap-index voor het middensegment eindigde 0,5 procent lager op 722,51 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt verloren beide 0,5 procent. Londen sloot 1,2 procent in de min.

Black Monday

Eerder op de dag hadden de Europese beurzen de verliezen uit de eerste handelsuren nog weggepoetst. Het was vrijdag precies twintig jaar geleden dat de beurzen wereldwijd een enorme duikeling maakten. De Amerikaanse beurs verloor op die maandag (Black Monday) bijna een kwart van zijn waarde. Het was de tweede grote beurskrach uit de geschiedenis na die van 1929 en vooralsnog ook de laatste.

In heel Europa stonden de financiële waarden onder druk door de aanwakkerende bezorgdheid over de problemen op de kredietmarkt. HSBC verloor op de beurs in Londen 2,1 procent. BNP Paribas ging in Parijs met 1,3 procent achteruit. In Nederland wisten ING en Fortis het hoofd boven water te houden. Ze gingen met 0,5 en 1 procent omhoog.

Olie

De stemming werd mede bepaald door de wederom tot een record gestegen olieprijs. Dat is goed voor oliebedrijven, maar veel andere bedrijven worden met hogere energiekosten opgezadeld. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie tikte in de nacht van donderdag op vrijdag aan boven de 90 dollar per vat.

De Europese olieconcerns profiteerden aanvankelijk, maar zakten later toch weer terug. Shell, een zwaargewicht in de AEX, daalde met 0,8 procent. De Britse branchegenoot BP sloot eveneens 0,8 lager. Het Franse Total moest 0,7 procent inleveren.

Hagemeyer

Van de hoofdfondsen was handelsonderneming Hagemeyer met een winst van 3,8 procent de sterkste stijger. Vorige week bracht de Franse branchegenoot Sonepar een vijandig bod uit op het concern van 2,5 miljard euro. Dat komt neer op 4,25 euro per aandeel. Op vrijdag kwam Hagemeyer terecht op 4,92 euro per aandeel, ver boven het bod van Sonepar.

In België trok vooral het farmacieconcern Omega Pharma de aandacht. In negatieve zin, want het aandeel kelderde 18,6 procent na een omzetwaarschuwing. Omega Pharma is het voormalige moederbedrijf van Arseus, dat sinds kort een notering heeft in Amsterdam. Omega Pharma behoort tot de hoofdfondsen op de beurs in Brussel.

De euro was vrijdag na het slot van de Europese beursvloeren 1,4255 waard. Dat was iets lager dan de stand aan het einde van de beurshandel in Europa op donderdag. Toen stond de munt op 1,4290 dollar.

Tip de redactie