Bank of America zet Wall Street onder druk

NEW YORK - Wall Street is donderdag vlak gesloten. Beleggers hadden weinig zin om aandelen te kopen, nadat Bank of America tegenvallende kwartaalresultaten bekend had gemaakt. Uit de resultaten van de op een na grootste bank van de Verenigde Staten bleek dat de pijn van de kredietcrisis nog niet over is.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen sloot vrijwel onveranderd op 13.888,96 punten. De breed samengestelde S&P-500 kwam uit op 1540,08 punten. Dat betekende een daling van 1,16 punten, ofwel 0,1 procent. De schermenbeurs Nasdaq sloot 6,64 punten hoger op 2799,31 punten, een winst van 0,2 procent.

De tegenvallende resultaten van Bank of America verrasten de markt, omdat de bank minder groot is op het gebied van het zakenbankieren en nauwelijks opereert op risicovolle markten, zoals het verlenen van risicovolle kredieten aan mensen met minder draagkracht. Beleggers gooiden naar aanleiding van de kwartaalresultaten hun aandelen in de verkoop en daardoor moest de bank een verlies van 2,6 procent incasseren.

Citigroup

Citigroup, maakte maandag al kwartaalcijfers bekend die beneden de verwachtingen van analisten waren en die de bezorgdheid bij beleggers over de problemen op de kredietmarkt deden toenemen. Daarna zorgden andere financiële instellingen voor een extra domper door met winstdalingen naar buiten te komen.

MGIC Investment, de grootste hypotheekverzekeraar in de VS, meldde zelfs een kwartaalverlies en kwam met negatieve vooruitzichten. "Het probleem met de financials is dat niemand weet hoe groot de schade werkelijk zal zijn", zei een handelaar in New York. "Het einde lijkt nog lang niet in zicht."

In de Dow behoorden financiële fondsen opnieuw tot de sterkere dalers. Citigroup moest een verlies van 1,9 procent incasseren. JPMorgan Chase, een hoofdfonds dat op woensdag juist steeg na sterke kwartaalcijfers, moest 1 procent prijsgeven. Het aandeel van de elders op Wall Street genoteerde hypotheekverstrekker Countrywide Financial daalde met 4,8 procent. Volgens de Wall Street Journal zijn de Amerikaanse autoriteiten een informeel onderzoek begonnen naar de verkoop van aandelen door de topman Angelo Mozilo.

Nasdaq

De Nasdaq stond licht in de plus, omdat beleggers hoopten op sterke kwartaalresulaten van Google nabeurs. Het bedrijf van de gelijknamige zoekmachine steeg met 1 procent. De sterkste stijger in de Nasdaq was echter 's werelds grootse fabrikant van computermuizen Logitech. Het fonds maakte een koerssprong van 23 procent na de publicatie van een beter dan verwachte operationele winst.

De sterkste stijger in de Dow was autofabrikant General Motors met een winst van 3,1 procent. Het grootste farmacieconcern Pfizer sloot vrijwel onveranderd. Het bedrijf boekte een forse daling van de nettowinst in het derde kwartaal. Toch waren de resultaten boven de verwachting van analisten en daarom was het aandeel eerst juist in trek tijdens de handelsdag.

Olieprijs

De opmars van de olieprijs ging donderdag onverminderd door en bereikte weer een nieuw record van boven de 89 dollar per vat door de oplopende onrust in het Midden-Oosten en krappere olievoorraden met de winter op komst.

De euro was na het slot van Wall Street 1,4290 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen noteerde de Europese munt 1,4210 dollar.

Tip de redactie