'Kredietcrisis niet bezworen'

AMSTERDAM - Hoewel het vertrouwen bij beleggers weer terug lijkt te zijn, is de kredietcrisis op de geld- en kapitaalmarkten niet bezworen.

Dat meldde het pensioenfondsfonds voor werknemers in de metaal- en elektrobranche, de PME, donderdag in een kwartaalbericht. "De volatiliteit op de financiële markten houdt voorlopig nog aan", aldus de PME.

De PME wijst erop dat de risicovergoeding die banken onderling rekenen voor het uitlenen van geld nog lang niet terug is op normale niveau's. "Dit geeft aan dat het vertrouwen tussen banken onderling nog niet terug is", aldus het pensioenfonds.

Maanden

Volgens de PME werden de maanden juli, augustus en september overheerst door problemen op een deel van de Amerikaanse hypotheekmarkt en de daarop volgende kredietcrisis. "De aandelenbeleggingen in de ontwikkelde landen kenden zonder uitzondering negatieve rendementen", aldus PME.

Ook het pensioenfonds voor de zorgsector PGGM maakte donderdag melding van "onstuimige financiële markten". "In deze roerige tijden is weer eens duidelijk geworden hoe belangrijk de spreiding van beleggingen is. Forse koersdalingen in een deel van onze portefeuille werden gecompenseerd door winsten op andere beleggingen", zei Else Bos, bij het fonds verantwoordelijk voor de beleggingen.

Het vermogen van PGGM groeide in het afgelopen derde kwartaal met 2,6 procent naar ruim 88 miljard euro. Bij PME ging het vermogen met 2 procent naar 34,4 miljard euro.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie